Slider

Cum au jonglat medicii de familie între consultații și programarea pacienților la vaccin. „Am devenit operator PC”

0

Mai mulți medici de familie consultați de Libertatea s-au plâns că vineri, în ziua în care au început înscrierile la a doua etapă a vaccinării anti-COVID, au fost nevoiți să se împartă între pacienții care așteptau la ușă și cei cu boli cronice pe care trebuie să-i programeze la imunizare, iar problemele tehince ale platformei de la debut le-au îngreunat munca și mai mult.


Ministrul sănătății Vlad Voiculescu spunea aseară că se bazează pe medicii de familie să îi informeze și să îi programeze pe pacienți la vaccinare. Medicii însă se plâng că ei înșiși nu au fost informați și sprijiniți suficient și s-au trezit vineri copleșiți de noile îndatoriri.


Dar chiar dacă ar fi funcționat fără probleme de la ora 15.00, așa cum fusese anunțat, înscrierea a zeci, poate chiar sute de pacienți, este o procedură de durată. Și o responsabilitate în plus, pe care trebuie să și-o asume în timpul programului de la cabinet.


Despre înscrierea pe platforma de vaccinare au aflat din presă, iar pentru a o folosi concret au învățat singuri, pentru că nu au primit informații despre procedura de programare.


Am pacienți cronici, pacienți cu COVID care trebuie monitorizați, copii care au nevoie de ajutor. Nu voi bloca activitatea cabinetului ca să mă ocup de programare. Ce să fac, să-mi las pacienții să moară? Să-i las să aștepte la ușă pe cei cu probleme urgente?

Rodica Tănăsescu, medic de familie din București:

Vineri, până seara, o sunaseră aproape 200 de pacienți. Deși îi este foarte greu să se descurce și cu activitatea de zi cu zi de la cabinet, și cu programarea persoanelor cu risc la vaccinare, este bucuroasă că majoritatea pacienților ei vor să se imunizeze.


I-a încurajat să încerce să se programeze singuri pe platformă sau prin call center, ori să ceară ajutorul copiilor sau nepoților. Le-a trimis pe WhatsApp link-ul platformei și numărul la care să sune. „Le-am spus să mă sune dacă nu se descurcă deloc, dar încurajez programarea cu ajutorul familiei”.


„Noi suntem mai mult cu autoinformarea”


Un medic de familie din Tecuci spune că „am devenit operator PC”, după ce a încercat de la ora 15.00 să acceseze platforma de programare și fie nu a funcționat deloc, fie s-a blocat la ultimul pas, la alegerea categoriei din care face parte pacientul, înainte ca platforma să fie actualizată. Despre cum funcționează ea, medicul Silvia Voicu a învățat singură.


„Nu am primit nimic oficial despre platformă, noi suntem mai mult cu autoinformarea, decât cu informarea. Voi mai încerca să îi programez și în weekend, le-am dat oricum atât link-ul platformei, cât și numărul de call center la care pot suna să se programeze singuri”, a declarat Voicu.


Apelul unui medic: „Cine e eligibil acum să nu refuze vaccinarea”


Medicul Dana Popescu, din județul Cluj, e îngrijorată mai degrabă de faptul că personalul medical este insuficient.


„Vor fi centre de vaccinare în orașele mici care vor funcționa doar cu medici de familie, pentru că nu există altă variantă”, spune doctorul, care afirmă că atât ea, cât și toți colegii săi se vor ocupa și de vaccinare, dar și de activitatea de la cabinet. Și nu pentru plata suplimentară pe care o oferă Guvernul, ține să precizeze.


„Nu ne putem lăsa baltă pacienții. Pentru ei facem orice. Noi, medicii de familie, facem vaccinări de ani de zile, dar înainte aveam 400-500 pe an. Acum vorbim de zeci de mii”, mărturisește medicul Dana Popescu.


Ea speră ca toți pacienții săi să fie vaccinați și face apel la cei care sunt eligibili în această a doua etapă să se imunizeze.


Adevărul e că, în acest moment, România nu are suficiente doze de vaccin. Cine e eligibil să nu refuze, pentru că poate atunci când va dori să se vaccineze nu va mai fi de unde și va trebui să aștepte.

Dana Popescu, medic de familie din jud. Cluj:

Muncă suplimentară a medicilor de familie va fi remunerată, conform unei OUG care prevede plata cadrelor medicale implicate în campania de vaccinare.


„Cea mai bună informație despre un vaccin o iei de la un medic, ideal de la medicul pe care îl cunoști, de la medicul tău de familie, nu de la un politician care apare la televizor. Pentru perioada următoare ne bazăm pe medicii de familie să informeze pacienții și să îi programeze în platforma de programare pentru vaccin”, a declarat ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, potrivit Hotnews.


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo