Slider

IMAGINI. Un spital COVID din București a cumpărat pentru personalul medical măști de protecție non-medicale! Managerul a confirmat

0

Medicii de la Spitalul CFR Witting din Capitală susțin că primesc echipament de protecție neconform activităților medicale. Libertatea l-a contactat pe managerul Cristian Banu. Managerul a negat și a spus că va trimite fotografiile măștilor. Când le-a trimis, pe etichete scrie non-medical!


Spitalul CFR Witting din București se ocupă de 5 luni de tratarea pacienților cu COVID. Aflată într-un mai vechi conflict intens cu cei din conducere, o parte a personalului susține că trebuie să se ocupe de bolnavi de COVID cu echipament de protecție neconform. Cadrele medicale au transmis Libertatea fotografii care să le susțină afirmațiile.


Atât măștile FFP2 primite anul trecut, cât și cele aduse la începutul acestei săptămâni nu sunt recomandate activităților medicale. Acest lucru se vede foarte clar pe ambalajele produselor.

Un medic din „Witting”:

Din pozele trimise către Libertatea se observă că atât pe eticheta inscripționată pe ambalajul măștilor de protecție tip KN95, cât și pe eticheta din interior este menționat faptul că sunt „non-medical”. Pe ele scrie că protejează „împotriva prafului și polenului”.


Pe ambalajul măștilor de protecție tip KN95 scrie „non-medical”

„Sunt atât de prost făcute, că la patru din cinci măști se rup imediat bretelele de prindere. Îngrijim pacienți bolnavi de COVID și acest echipament ar trebui să ne apere pe noi de boală!”, a spus un alt cadru medical din cadrul Spitalului CFR.


Și pe eticheta din interior este menționat faptul că sunt „non-medicale”

Trei pacienți evacuați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș au ajuns la Spitalul Witting, care aparține de Ministerul Transporturilor.


A trimis măști pe care scria „non-medical mask”


Libertatea l-a contactat pe managerul unității medicale pentru a verifica dacă a achiziționat măști de protecție non-medicale de tipul celor prezentate de angajații săi. I-am arătat măștile trimise de personal.


Managerul Cristian Banu | Foto: Agerpres

„Nu este adevărat. Nu am avut niciodată modelul acesta”, a negat, categoric, doctorul Cristian Banu, referitor la una dintre măștile trimise de sursele din „Witting”, mai concret modelul Meixin Mask.


„O să merg în magazie și o să vă trimit fotografii cu măștile pe care le-am achiziționat”, a adăugat managerul. După 10 minute, Cristian Banu a trimis o poză cu măștile FFP2 cumpărate. „Acestea sunt”, a precizat el.


Fotografia trimisă de managerul Cristian Banu

În fotografia trimisă către Libertatea de manager se poate citi însă foarte clar pe eticheta măștilor tip KN95 mențiunea „non-medical mask”, mențiune scrisă de două ori: „This product is a non-medical device for emergency use only. Made in China”.


Sursele medicale din „Witting” îl contrazic pe manager și atunci când acesta respinge unul din modelele prezentate, respectiv Meixin. „Aceste măști ne-au fost distribuite începând cu 13 decembrie 2020”, susțin angajații spitalului.


Managerul nu a mai răspuns apelurilor Libertatea. 


Licitație pentru măști KN95: 83.040 de lei pentru 16.000 de măști


La început de septembrie, Spitalul Witting a publicat documentația pentru o licitație de echipamente de protecție. Printre acestea, 16.000 de măști FFP2 (KN95) care să fie livrate în spital timp de 4 luni.


„Mască de protectie respiratorie (nesterilă) pentru uz civil, de unică folosință, din material nețesut hipoalergic cu 4 straturi, filtrare electrostatică PM2.5, ce blochează eficient peste 95% din virusuri, bacterii, particule de praf și polenul din aer. Dispune de o structură 3D, fixator nazal integrat și prindere cu elastic după ureche, asigurând o respirație optimă și o acoperire laterală corespunzătoare feței. Grad de filtrare: eficiență de filtrare standard: polipropilenă 25g/mp eficiență de filtrare bacteriană (BFE) ≥ 95% rezistenţa respiratorie inspiraţie-expiraţie ≤ 2,4 mbari permeabilitate respiratorie ≤ 350 pa, 85L/min. Dimensiune mască: 17,5cm x 9,5cm” - extras din documentația Spitalului Witting.


În raportul procedurii, publicat pe 17 septembrie și disponibil pe site-ul spitalului, o firmă din București a câștigat 4 din cele 9 loturi, inclusiv cel pentru măștile KN95.


83.040 de lei ar trebui să primească firma de la Spitalul Witting pentru cele 16.000 de măști, un preț de 5,19 lei/mască, câte 4.000 de măști/lună.


Firma este anunțată drept câștigătoare și pe SEAP, unde se confirmă că e vorba de un contract ce se derulează pe 4 luni.


Libertatea a încercat să ia legătura cu respectiva companie, însă nu a primit niciun răspuns până la publicarea acestui material. 


74.413 lei (15.000 de euro) a dat Spitalul Witting pe măști de protecție, prin cumpărări directe în SEAP, din martie până în decembrie 2020.


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo