O femeie din București este pusă pe drumuri de două unități ale Fiscului și obligată să plătească o datorie de 513 lei, pe care deja a achitat-o, conform documentelor prezentate de ea. De ce autoritățile nu îi recunosc plata? Femeia și-a schimbat adresa, ceea ce duce și la modificarea domiciliului fiscal. Ea spune că, de opt luni, este pasată între diverse ghișee și angajați. ANAF susține că a notificat contribuabilul privind schimbarea domiciliului fiscal.
Carmen Iuga este asistent social într-o fundație. Din 2010 până în 2015 a avut un cabinet individual de asistență socială în Buftea, județul Ilfov. A locuit în Buftea din 2005, iar din anul 2013 are domiciliul în sectorul 1 din București.
Impozitul plătit la București nu este luat în seamă la Buftea
În 2019 și-a completat declarația unică. Sistemul Fiscului i-a arătat că are de plată 540 de lei. A achitat rapid 513 lei, „deoarece exista o bonificație pentru cei care achită din timp taxele”, explică femeia.
În 2020, i-a venit o notificare de plată. Era vorba de același impozit pe 2019. A mers la Buftea cu dovezile că a plătit.
Mi s-a spus că cei de la Buftea nu iau în considerare suma plătită, pentru că am plătit la sectorul 1. Anul trecut am solicitat transferul dosarului meu fiscal de la Buftea la sectorul 1. La Buftea mi s-a spus că din moment ce am avut cabinetul în Buftea, mi se ia în considerare domiciliul fiscal la Buftea. Dosarul a fost transferat la sectorul 1, dar aceștia nu au trimis confirmarea de primire.
Carmen Iuga:Petenta se teme de blocarea conturilor
Dosarul său se află la ANAF Sectorul 1 încă din iunie 2020.
După opt luni, spune femeia, lucrătorii de la ANAF Sector 1 nu au transmis colegilor lor de la Buftea confirmarea oficială de schimbare a domiciliului contribuabilului.
La începutul acestui an, Carmen a primit noi notificări de plată, atât online, cât și de la Buftea, fiind amenințată acum cu blocarea conturilor.
Cei de la Buftea vor adresă oficială, cu antet, privind mutarea domiciliului, continuă ea.
Femeia solicită ca funcționarii de la ANAF Sector 1 să trimită cât mai rapid la Buftea confirmarea primirii dosarului său și faptul că figurează deja cu sumele plătite, astfel încât să își regleze situația.
„Mă simt neputincioasă”
„Este foarte frustrant și mă simt neputincioasă. Am plătit și nu mi se recunoaște plata. Acum mi-e frică să completez declarația unică pentru că nu știu unde să plătesc. Am primit somație, mă aștept din zi în zi să mi se blocheze contul”.
Carmen Iuga:„Nu știu de ce durează atât de mult să fie comunicată acea confirmare”, acuză aceasta.
Ce spune ANAF
Libertatea a solicitat Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) o poziție oficială în acest caz.
Am întrebat exact ce pași trebuie să urmeze un contribuabil aflat într-o situație similară și ce măsuri ia Fiscul pentru ca astfel de cazuri să nu mai existe.
În răspunsul primit de la ANAF - Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București se menționează că decizia de modificare a domiciliului fiscal fie se trimite la sediul organului fiscal la care a fost înregistrat anterior contribuabilul, fie direct contribuabilului. În cazul de față, decizia de modificare a sediului fiscal a fost trimisă prin poștă contribuabilului.
„Potrivit Codului de Procedură Fiscală (Legea nr. 207/2015) cu modificările și completările ulterioare, organul fiscal validează schimbarea domiciliului fiscal în baza de date fie prin remitere la sediul organului fiscal sub semnătură a deciziei de înregistrare/modificare a domiciliului fiscal, fie prin poştă la domiciliul fiscal al contribuabilului, cu confirmare de primire. Facem mențiunea că decizia de modificare nr. 6491/03.02.2021 a fost transmisă prin poștă către contribuabil”, precizează ANAF.
„Dacă n-ar fi tragic, ar fi comic”
Femeia este nervoasă pe funcționari. „Dacă n-ar fi tragic, ar fi comic. Important era să transmită la Buftea confirmarea oficială, nu mie”, acuză ea.
Marți, 2 martie, aceasta nu primise încă nicio informare oficială privind rezolvarea situației.
Angajați puțini, dosare multe
Potrivit unor surse din domeniu, transferul greoi al dosarelor vine în condițiile în care personalul este subdimensionat.
„Sunt foarte puțini angajați și sunt mii de contribuabili. Fiecare inspector are mii de dosare. Câteodată durează și trei ani!”, spune un angajat din sectorul fiscal.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.