Într-una dintre rarele zile de martie fără ploaie de anul acesta, câteva sute de persoane s-au strâns în Piața Universității pentru a denunța „dictatura medicală”. „Luptăm și pentru voi”, le-au zis celor de acasă, „chiar dacă noi vom fi primii care vor pica”.
Sâmbătă, 20 martie, Piața Universității se umple, treptat, de oameni. Sunt femei în vârstă, mame cu copii mici agățați de fuste, bărbați în etate și puști și toți au ceva în comun: nu poartă mască.
În loc de asta, au adus cu ei icoane, cruci - chiar una de aproape doi metri, din lemn -, bannere cu sloganuri de toate felurile, cele mai multe de inspirație religioasă, steaguri. Notă discordantă face doar o femeie care, protestând față de măsurile de închidere a restaurantelor, agită în aer un tel și o cratiță.
Unul dintre organizatorii protestului, cel mai activ dintre ei, se numește Pompiliu Diplan.
Pandemia de coronavirus a fost o ocazie pentru Diplan să iasă în față și, de anul trecut, a tot participat la proteste față de purtarea obligatorie a măștii, dar și față de vaccinare. Este un bărbat cu părul grizonat, poartă o jachetă neagră și vociferează puternic, în special față de jurnaliștii din mulțime.
Înainte de începutul propriu-zis al mitingului, Diplan așteaptă să intre în direct la Realitatea Plus, dar se revoltă pe motiv că realizatorul din platou compară protestul cu cele organizate sub sigla #rezist.
„La 10 august, toți cei de aici stăteau acasă și se uitau la televizor, înspăimântați!”, strigă el, iar câțiva răspund în cor: „Așa e!”
„Oamenii de aici, dacă nu poartă mască, înseamnă că sunt normali la cap!”, mai spune Diplan.
Cei din jur aprobă.
Cel de-al doilea personaj implicat în proteste se numește Mihai Târnoveanu.
Pe pagina sa de Facebook, Târnoveanu se recomandă drept „un român care luptă pentru idealul libertății de a fi român” și spune că protestează pentru dreptul oamenilor de a merge la biserică de Paști.
El este și președintele Asociației Calea Neamului, un ONG care susține că luptă pentru „drepturile românilor din Harghita și Covasna”, dar care, în realitate, s-a distins mai degrabă prin retorica xenofobă și luptele de gherilă duse cu reprezentanții UDMR, lupte arbitrate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. <br>
Alături de ei se află și un preot de la Mănăstirea Petru Vodă din Neamț, care rostește o rugăciune la începutul mitingului, „pentru iluminarea sufletelor noastre”.
În discursurile ținute pe scenă, cei prezenți vorbesc despre cipuri care vor deveni obligatorii pentru populație, despre „evreii care conduc lumea” și care, împreună cu americanii, duc „lupta pentru exterminare”.
Vorbitorii sunt supărați în special pe presa „care a luat milioane de la Guvern” și consideră că, din acest motiv, jurnaliștii susțin măsurile autorităților, „vânduți pe 30 de arginți”.
În discursuri, organizatorii protestului reclamă faptul că măsurile sunt prea restrictive, în comparație cu numărul de decese provocat de pandemie, care li se pare redus. Sunt aceleași idei ale „coronascepticilor” din toată lumea, care au organizat proteste, în aceeași zi, în mai multe țări de pe glob.
Cei din Piața Universității se erijează în apărători ai drepturilor omului, ai democrației, ai libertății. „Suntem singurii oameni care își iubesc bătrânii, care își îmbrățișează părinții, singurii oameni liberi”, spun ei. <br>
În mulțime, o femeie țipă, din senin: AstraZeneca!
Un bărbat împarte fluturași prin care îndeamnă împotriva vaccinării. Un altul refuză fluturașul, pe motiv că s-a vaccinat.
Surprindem această discuție:
- Degeaba-mi dați, eu am făcut vaccinul… - Și rapelul? - Ce e ăla rapel? - Al doilea! Nu-l mai faceți! - Păi, se poate?- Da, sigur! - Oooh, ce bine! Nu-l mai fac. - Bun. În primul rând, ești cobai dacă-l faci.
De pe scenă se aude: „Auzim în mass-media: tulpina, tulpina, tulpina… Dar noi avem rădăcina traco-geto-dacă!”.
Câțiva participanți afișează pancarte în care denunță „neocomunismul”. În mulțime se află și copii, care scandează alături de părinții lor: „Jos pandemia!”.
La un moment dat, zeci de persoane, ascultând îndemnul unuia dintre liderii de opinie de la proteste, îngenuchează și se roagă.
Pe o altă pancartă stă scris: „În fața lui Hristos, să dăm masca jos!”. <br>
Dincolo de repulsia față de purtarea măștilor a participanților, nucleul mișcării îl reprezintă teama de vaccinarea obligatorie - o temă care persistă, nejustificat, la un an după ce proiectul de lege din 2017 care prevedea, într-adevăr, vaccinarea obligatorie în anumite condiții a fost amendat.
La 22 februarie, proiectul a fost retrimis pentru un raport suplimentar la Comisia de sănătate a Camerei, care elaborase, de anul trecut, o serie de amendamente prin care elimină orice prevedere referitoare la obligativitatea vaccinării atât pentru copii, cât și pentru adulți și solicită autorităților să obțină consimțământul persoanei în cauză.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.