Experții europeni din Agenția Europeană pentru Medicamente trebuie să evite presiunile politice și să decidă în mod obiectiv dacă vaccinul Sputnik V este sigur și eficace împotriva COVID, scrie publicația europeană Politico într-o analiză. Sarcina nu va fi neapărat simplă, într-un moment în care unele state membre folosesc deja vaccinul, unele iau în calcul acest lucru, iar altele se pronunță ferm împotriva serului produs în Rusia.
Primele date ale studiului clinic prin care a trecut vaccinul rusesc Sputnik V au ajuns joi la Agenția Europeană pentru medicamente (EMA), la ceva timp după ce serul a sosit deja în câteva țări ale UE.
Ungaria și Slovacia nu au mai așteptat analiza EMA privind eficacitatea și siguranța acestui ser și au comandat deja vaccinul, pe care l-au și primit. Cehia a urmat exemplul, iar Austria a semnalat de asemenea că ar putea folosi vaccinul.
Serul nu a ajuns doar în UE. Producătorul Sputnik, care inițial a anunțat în mod fals că a solicitat oficial autorizarea EMA în ianuarie, a oferit livrări și regiunilor separatiste din estul Ucrainei, dar și altor țări europene.
În contrast, alte țări care în trecut s-au aflat sub controlul URSS, statele baltice și Polonia, sunt reticente în fața vaccinului rusesc și avertizează că acesta este o armă geopolitică care are scopul de a diviza statele UE.
La fel, la începutul lunii februarie, premierul român Florin Cîțu a declarat că Bucureștiul nu intenționează să discute cu Rusia sau China pentru achiziția de vaccinuri.
Alte state membre, precum Germania, și-au arătat deschiderea față de Sputnik, dar în condițiile în care acesta va fi autorizat de EMA.
Presată să ofere un răspuns pe tema chestiunilor geopolitice, Comisia Europeană a subliniat că analiza EMA se va baza exclusiv pe calitatea vaccinului.
„Geopolitica nu are nicio legătură” cu analiza privind vaccinul, a declarat Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, joi.
Un comentariu similar a făcut și Kirill Dmitriev, CEO al Fondului de Investiții Directe al Rusiei, care se ocupă de distribuirea serului în afara Rusiei.
„Parteneriatele privind vaccinul ar trebui să fie deasupra politicii, iar cooperarea cu EMA este un exemplu perfect care demonstrează că eforturile comune reprezintă singurul mod în care putem învinge pandemia”, a spus acesta într-o declarație.
Ce spun datele
Aceste declarații nu au temperat îngrijorarea unor experți sau politicieni din UE cu privire la calitatea vaccinului și la acuratețea datelor ce vor fi analizate de EMA, scrie Politico.
Eurodeputatul german Peter Liese, purtător de cuvânt pe probleme de sănătate al Partidului Popular European, a avertizat că datele clinice înaintate joi „au un mare semn de întrebare, iar publicarea lor în jurnalul științific Lancet a ridicat întrebări foarte importante”.
El a întrebat, spre exemplu, dacă testele clinice au fost făcute pe un eșantion reprezentativ de oameni sau dacă nu cumva s-au bazat pe „așa-zișii” voluntari din armată, probabil mai tineri și mai sănătoși decât europeanul mediu.
„De aceea, o analiză științifică și critică a datelor de către EMA este în mod particular importantă în acest caz”, a spus Liese.
Eurodeputata Viola von Cramon-Taubadel, o ecologistă germană, membră a comisiei de politică externă a Parlamentului UE, a fost și mai critică, sugerând că EMA nu ar trebui să accepte date ale studiilor rusești.
Într-o scrisoare trimisă președintelui Comisiei Europene, semnată și de europarlamentarul ceh Mikuláš Peksa, ea a întrebat dacă analiza EMA este bazată pe rezultate ale testelor clinice și din laborator derulate în Rusia sau dacă există studii independente privind eficiența vaccinului Sputnik în UE.
EMA nu a discutat despre aceste posibile probleme joi, când a anunțat că a primit datele oferite de dezvoltatorul vaccinului rusesc.
„Studiile indică faptul că vaccinul Sputnik V declanșează producerea de anticorpi și celule imune care atacă coronavirusl SARS-CoV-2 și ar putea proteja împotriva COVID-19”, a precizat agenția într-o declarație.
„Un instrument politic”
Liese a mai arătat că în momentul în care EMA va termina analiza privind vaccinul rusesc, o eventuală autorizare ar face din acesta al șaptelea vaccin disponibil în UE, din moment ce în fața lui, la coadă, se află serurile Johnson & Johnson, Novavax și CureVac (Pfizer, Moderna și AstraZeneca fiind deja aprobate).
În condițiile în care campaniile de imunizare avansează și, posibil, accelerează, numeroși cetățeni ai statelor UE vor fi primit deja un vaccin în momentul în care EMA va lua o decizie pe tema Sputnik.
Simonas Šatūnas, ambasadorul Lituaniei în UE, a observat și el că statele membre au deja suficiente doze de vaccin, din cauza ratei încă reduse de administrare.
„De ce să folosim vaccinuri care nu au fost autorizate de EMA?” a întrebat diplomatul lituanian, care a mai spus că este „interesant” că Rusia oferă vaccinuri altor țări, în vreme ce „rata de vaccinare a populației din Rusia este foarte scăzută”.
Lituania și alte țări au luat o poziție fermă împotriva vaccinului rusesc. Șefa guvernului lituanian Ingrida Šimonytė a anunțat încă din februarie că țara sa va refuza vaccinul Sputnik. Același lucru l-a anunțat și Polonia.
Există și oameni care cred că vaccinul rusesc nu va avea un efect foarte puternic. Europarlamentarul conservator Christian Ehler este unul dintre aceștia, el subliniind că nu există suficientă capacitate de producție pentru ca serul să aibă un efect.
„Ținând cont de rata relativ scăzută de vaccinare din Rusia, putem vedea că Rusia folosește vaccinul Sputnik ca pe un instrument politic”, a spus Ehler.
O analiză non-partizană
Experții europeni din EMA sunt cei care au acum sarcina dificilă de a analiza datele transmise de producătorul Sputnik.
Aceștia, scrie Politico, trebuie să reziste presiunilor venite din partea capitalelor naționale. Chiar și cei din țări care au o relație rece cu Rusia.
Agenția va rămâne totuși imparțială, a asigurat Katrin Boettger, director al think-tank-ului german Institut für Europäische Politik, citat de Politico.
În cele din urmă, calitatea vaccinului va fi factorul decisiv în orice decizie luată de agenție, a spus Boettger.
„O procedură de autorizare care trece prin analiza EMA este pregerabilă autorităzilor naționale oferite de statele membre”, a subliniat el.
Una dintre țările care ar putea favoriza autorizarea Sputnik este Germania.
Unii oficiali germani au semnalat disponibilitatea de a achiziționa doze, iar compania farmaceutică IDT Biologika este gata să ajute cu producția.
Chiar Fondul de Investiții Directe al Rusiei a ales să folosească o subsidiară germană, R-Pharm, pentru a înainta cererea de autorizare.
R-Pharm, scrie Politico, are în board o garnitură serioasă de veterani din industria farmaceutică care au ajutat la formularea aplicației.
Acești experți „au oferit EMA date comprehensive cu privire la vaccinul rusesc”, a declarat Dmitriev.
În urma unei eventuale autorizări din partea EMA, a spus el, Rusia ar putea oferi 100 de milioane de doze de vaccin, suficient pentru vaccinarea a 50 de milioane de europeni, începând cu luna iunie.
Deocamdată, Comisia Europeană nu pare să fie interesată de achiziția serului însă. În prezent nu există negocieri între Comisie și fondul rusesc pentru încheierea vreunui contract.
De aceea, echipa Sputnik a și întrebat, vineri, într-un mesaj postat pe Twitter, dacă mai este cazul să se obosească cu oferirea datelor, în condițiile în care UE nu intenționează să cumpere serul.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Should we still bother with the rolling review if there's no interest in EU to add Sputnik V to a vaccine portfolio following EMA approval? Some EU bureaucrats & pharma lobby believe all is great with EU vaccinations and no extra vaccines are needed.<br>👇 <a href="https://t.co/IHGJGu0GFO">https://t.co/IHGJGu0GFO</a></p>— Sputnik V (@sputnikvaccine) <a href="https://twitter.com/sputnikvaccine/status/1367873814361735170?ref_src=twsrc%5Etfw">March 5, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
„Unii birocrați și lobbiști din domeniul farmaceutic consideră că vaccinarea UE decurge minunat și că nu mai este nevoie de doze suplimentare”, au observat ei.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.