DE PASTE…Dacã, anul trecut un kilogram de carne de miel se vindea cu 12-13 lei/kilogram, anul acesta aceeasi cantitate se va vinde în piatã cu 15 lei. De asemenea, spatiile special amenajate pentru comecializarea mielor de Paste au dispãrut din piete din cauza pandemiei de coronavirus. Solutia eficientã pentru toatã lumea ar fi sã obtinã rapid aprobãrile necesare. Din cauza mãsurilor aplicate în contextul pandemiei de Covid, în acest an autoritãtile locale nu au solicitat deschiderea unor centre speciale de sacrificare a mieilor. Ca urmare, în acest an, sacrificarea mieilor este posibilã în abatoarele autorizate.
Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anuntã cã, în perioada 21 aprilie – 1 mai, se va permite sacrificarea mieilor si în spatii amenajate si autorizate temporar. Carnea de miel este destinatã doar consumatorului final si nu poate fi vândutã în magazine sau piete.
Conform ANSVSA, sacrificarea mieilor se face în unitãti de abatorizare autorizate sanitar-veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sãnãtate certificatã, identificate si înregistrate, crescute în ferme, localitãti si zone unde nu evolueazã boli transmisibile. Carcasele rezultate, expertizate sanitar-veterinar si marcate cu marca de sãnãtate de formã ovalã, se pot comercializa în magazine alimentare, mãcelãrii, piete agroalimentare, supermarketuri, unitãti înregistrate sanitar-veterinar.
Sacrificarea mieilor în spatiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului, iar carnea, expertizatã sanitar-veterinar si marcatã cu marca de sãnãtate rotundã, este destinatã strict consumatorului final si nu poate fi comercializatã în piete sau magazine. Acolo unde nu existã abatoare autorizate si distanta pânã la un astfel de abator este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc sã-si valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajãrii unui spatiu temporar de sacrificare la ferme. DSVSA aprobã functionarea unui astfel de spatiu dacã se pot respecta regulile de igienã, de bunãstare a animalelor si de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificãrii. De asemenea, trebuie asiguratã supravegherea sanitarã, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor si al cãrnii.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.