Bill Gates, 65 de ani, al patrulea cel mai bogat om din lume, și soția lui, Melinda, 56 de ani, au decis să divorțeze, după un mariaj de aproape trei decenii. Anunțul a fost făcut pe 4 mai, iar din acel moment, întrebarea care a stat pe buzele tuturor a fost ce avere au împreună și cum se va împărți după separare. NY Times face o analiză a tuturor proprietăților și activelor aflate pe numele celor doi și explică de ce va fi foarte dificil partajul.
Suma de bani și diversitatea activelor implicate în acest divorț depășesc imaginația. Au existat rareori cazuri care să fie măcar apropiate de această dimensiune.
David Aronson, avocat care a reprezentat clienți bogați în procese de divorț:În timp ce puțini știu cum se va împărți averea lor după divorț, un lucru este clar: separarea nu va fi ușoară.
La scurt timp după anunțul divorțului, acțiuni în valoare de 2,4 miliarde de dolari la AutoNation, Canadian National Railway și două companii mexicane au fost transferate Melindei. Dar e o parte infimă din avere.
De la hoteluri de lux și energie verde la caietul de schițe al lui Da Vinci
Bill Gates a construit una dintre marile averi din istoria omenirii, după ce a fondat Microsoft în 1975, alături Paul Allen. Valoarea netă a companiei este estimată la peste 124 de miliarde de dolari și include active variate, de la imobiliare la acțiuni în diverse companii publice și chiar artefacte rare.
Lanțul hotelier de lux Four Seasons, evaluat la 10 miliarde de dolari, cu sute de mii de acri de terenuri agricole, inclusiv ferma istorică Buffalo Bill din Wyoming.Acțiuni în valoare de miliarde de dolari la companii precum AutoNation și Waste Management.Conac pe malul mării în sudul Californiei. Un caiet de schițe al celebrului pictor renascentist Leonardo da Vinci.
Averea cuplului depășește dimensiunea economiei anuale a Marocului și combină valoarea Ford, Twitter și Marriott la un loc.
Bill Gates și-a diversificat portofoliul de-a lungul timpului. Practic, el deține doar 1,3% din Microsoft, dar are participații la zeci de companii cotate la bursă. El este cel mai mare proprietar privat de terenuri agricole din țară, potrivit The Land Report.
În plus față de Four Seasons, el are interese și în alte hoteluri de lux și o companie care se adresează proprietarilor de avioane private.
El deține participații la un fond de investiții în energie verde și la un start-up de energie nucleară.
Michael Larson, „creierul” tăcut din spatele investițiilor
În centrul averii Gates, cât și al fondului Gates Foundation se află o entitate mai puțin cunoscută, Cascade Investments. Cu sediul în Kirkland, Washington, și condusă de Michael Larson, fost administrator de fonduri de obligațiuni pentru Putnam Investments, Cascade a supravegheat cea mai mare parte a averii soților Gates.
Cascade Investments Group a fost fondată în 1995 și de atunci activitățile care țin de investiții sunt delegate lui Larson.
Printre investițiile pe care Bill Gates le face prin Cascade Investments se numără hotelurile și resorturile Four Seasons, Compania Națională Canadiană de Căi Ferate, Berkshire Hathaway (conglomerat), Diageo (băuturi), John Deere (echipament greu), AutoNation (dealer auto) , Beyond Meat (carne artificială) și altele.
Rezultă un portofoliu diversificat, cu investiții în multe companii care activează în diverse sectoare ale economiei.
Aceste investiții generează profitul atât de necesar fundației Bill și Melinda Gates pentru a continua lupta sa de a ataca probleme importante precum creșterea nivelului educației și reducerea sărăciei.
„Larson a obținut cel mai bun rezultat posibil de zeci de ani, cu discreție absolută”, a spus Roger McNamee, un investitor din Silicon Valley care a lucrat cu Larson în trecut.
Ce se întâmplă cu fundația caritabilă
Separat de restul averii, fundația Bill și Melinda Gates, evaluată la 50 de miliarde de dolari, este una dintre cele mai mari organizații caritabile din lume și joacă un rol deosebit de important în sănătatea publică globală.
Aceasta nu poate fi inclusă în partaj și rămân întrebări cu privire la cine va fi principalul beneficiar al contribuțiilor lor caritabile odată cu finalizarea divorțului.
Întrebările despre viitorul Fundației Gates au apărut imediat în urma anunțului divorțului.
Fundația direcționează miliarde către 135 de țări pentru a ajuta la combaterea sărăciei și a bolilor. Începând din 2019, a oferit aproape 55 de miliarde de dolari.
De-a lungul deceniilor, Gates a renunțat la imaginea unui nemilos „executiv” din tehnologie care se lupta cu guvernul SUA pentru politica antitrust pentru a fi văzut ca un beneficiar global.
Fundația Bill și Melinda Gates a fost creată în 2000. Astăzi, cei doi sunt copreședinți, poziție la care nu vor renunța după finalizarea divorțului. Rămâne neclar ce nivel de resurse va fi la dispoziția fostei soții când divorțul va fi finalizat.
De ce e mai ușor de soluționat un divorț al bogaților
Avocații Melindei Gates lucrează la un plan de separare încă din 2019, a spus, pentru NY Times, o persoană apropiată familiei.
Pe de altă parte, avocați independenți spun că unele dintre bunurile personale vor fi greu de evaluat și greu de separat.
Însă, una peste alta, un astfel de caz este mai ușor de soluționat. „fiindcă oamenii bogați trăiesc confortabil în orice situație, în timp ce alții nu mai au suficient pentru a trăi liniștiți după ce au împărțit totul pe jumătate”, potrivit avocatului Aronson.
Bill și Melinda s-au cunoscut în 1980, când Melinda a început să lucreze la Microsoft. Ei s-au căsătorit în Hawaii, în 1994, şi au împreună trei copii, Jennifer (25 ani), Rory (21) şi Phoebe (18).
Foto: Profimedia
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.