Bărbatul de 30 de ani din județul Cluj care a provocat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, accidentul teribil de la Poiana Stampei, soldat cu trei morți, urma să primească peste câteva zile decizia într-un dosar în care era acuzat de conducere fără permis. În paralel, Ionuț Mihai Moldovan era judecat și într-un dosar de trafic internațional de droguri, fiind acuzat că a cumpărat cantități importante de canabis și cocaină de la dealeri marocani din Spania. Peste 47 de kilograme de canabis și aproape un kilogram de cocaină au fost aduse așa în România, în doar două luni.
Ionuț Mihai Moldovan, bărbatul de 30 de ani din Cluj care a provocat accidentul teribil la Poiana Stampei și a murit alături de alți doi tineri, era așteptat ieri la Tribunalul Bistrița Năsăud, acolo unde era judecat pentru infracțiuni de crimă organizată.
Din primele verificări, polițiștii rutieri au descoperit că bărbatul care sâmbătă noaptea conducea cu viteză excesivă autoturismul Maserati nu deținea permis de conducere emis de statul român sau de o altă țară europeană.
Autoritățile judiciare române au contactat și state din afara Europei pe care bărbatul le vizitase (America de Sud), pentru a afla dacă a obținut drept de conducere în țările respective, iar rezultatele au fost negative.
Deși nu a avut niciodată permis auto, el obișnuia să conducă mașini de lux.
De altfel, în iulie 2020, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru conducere fără permis. Sentința în acest dosar urma să fie pronunțată, după mai multe amânări, pe 26 mai.
Moldovan deținea din 2017 o societate care avea ca obiect de activitate închiriere și leasing cu autoturisme.
Dincolo de activitatea cu mașini, Moldovan s-a aflat în vizorul DIICOT cu activități de import de trafic de droguri, rulând sume importante.
Droguri cumpărate en-gros de la marocani
În ianuarie 2019, Ionuț Mihai Moldovan a fost arestat preventiv, alături de alte trei persoane (două dintre ele, tată și fiu), fiind acuzat de constituire de grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc, respectiv introducere în țară de droguri de risc și mare risc.
La jumătatea lunii martie, anul trecut, a fost plasat sub control judiciar, măsură menținută succesiv, ultima verificare fiind efectuată luna trecută.
„Înlocuirea măsurii este de natură a permite inculpatului să se ocupe atât de familia sa, deoarece are un copil minor, soția fiind însărcinată cu cel de-al doilea, cât și de supravegherea activității societății comerciale, situația inculpatului fiind diferită față de cea a celorlalți inculpați și anume: nu a avut niciun fel de tangență cu legea penală până în acest moment, a avut și are în continuare sprijinul familiei. Implicit inculpatul încearcă să sprijine cu tot ceea ce poate familia sa prin dezvoltarea acelei afaceri”, invoca avocatul lui Moldovan în fața judecătorilor.
Odată cu plasarea sub control judiciar, Tribunalul Bistrița-Năsăud i-a impus o serie de interdicții, inclusiv obligativitatea de a ieși din raza teritorială a județelor Cluj și Bistrița-Năsăud.
Miercuri, Moldovan era așteptat din nou în fața judecătorilor, fiind programat un nou termen de judecată, în cadrul căruia urmau a fi audiate interceptările din dosar, pe care el le contesta.
Dosarul lui Moldovan privind traficul de droguri a fost disjuns după ce inculpații tată-fiu, intermediarii care transportau stupefiantele din Spania în România, și-au recunoscut faptele și au solicitat să fie judecați prin procedura simplificată. Moldovan și prietenul său, Adrian Căienar, nu au recunoscut acuzațiile, așa că procesul lor a continuat.
Cantități uriașe de droguri aduse în Ardeal din Spania
Potrivit DIICOT, activitatea de trafic de droguri, ruta Spania-România, a început în noiembrie 2018. Dealerii drogurilor aduse în România erau, în principal, un cetățean marocan și partenera acestuia, respectiv un român rezident în Spania, poreclit „Micuțu”, arată documentele din dosar consultate de Libertatea.
Căienar locuia în Roquetas del Mar, un oraș din sudul Spaniei unde se află la muncă peste 10.000 de români, iar în 2016 s-a întâlnit acolo cu Ionuț Mihai Moldovan, care se afla în vacanță. Cei doi au făcut schimb de numere de telefon pentru a putea ține legătura ulterior, dacă vor avea nevoie.
Potrivit procurorilor, la începutul anului 2018, cu ocazia unor convorbiri telefonice, Moldovan i-a solicitat lui Căienar să îi facă rost de droguri din Spania, pentru a le transporta ulterior în România. I-a spus că este interesat să cumpere cantități mari de canabis, între 4 și 10 kilograme, ce urmau să fie aduse în România de un cărăuș din Bistrița. Cei doi s-au înțeles la un preț fix - 3.500 de euro/kilogramul -, banii urmând a fi achitați după ce marfa era livrată în România.
„Inculpatul Căienar Adrian Liviu a acceptat oferta inculpatului Moldovan Ionuț Mihai, astfel că a luat legătura cu un cetățean străin - marocan - numitul Issam A., aflat în aceeași localitate - Roquetas del Mar din Spania, căruia i-a comunicat că are posibilitatea de a transporta droguri în România, pentru vânzare, solicitându-i să îi pună la dispoziție diferite cantități de droguri. Numitul Issam a fost de acord”, arată rechizitoriul DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, membrii grupului aveau roluri bine stabilite, iar Ionuț Mihai Moldovan era principalul beneficiar al drogurilor, el contribuind cu cele mai mari sume de bani. Tot el se ocupa, ulterior, de distribuirea drogurile pe teritoriul României. De asemenea, susțin procurorii, acesta a fost și cel care, pe baza relațiilor sale, a asigurat mentenanța autoturismelor destinate transportului drogurilor.
La primul transport de droguri, efectuat la începutul lunii noiembrie 2018, cetățeanul marocan i-a livrat lui Moldovan 3,5 kilograme de canabis. Românul nu a fost însă mulțumit de calitate, plângându-se că drogul nu este suficient de uscat. Ulterior, după ce intermediarul a uscat drogurile, i-au fost livrate 2,5 kilograme de canabis, pentru care a achitat 10.000 de euro.
Câteva zile mai târziu, membrii grupării au planificat un nou transport de droguri pe ruta Roquetas del Mar - Cluj-Napoca, de 10-15 kilograme de droguri și chiar mai mult dacă era posibil - în valoare de aproximativ 23.000 de euro. Dealerul din Spania nu a reușit să procure întreaga cantitate, livrând „doar” 7,5 kilograme de canabis. Cărăușul care transporta drogurile din Spania până în România primea o „primă” de 2.000 de euro pentru fiecare deplasare. Cel de-al doilea transport a fost livrat lui Moldovan pe 20 noiembrie 2018.
Două săptămâni mai târziu, traficanții români și cei spanioli au organizat cel de-al treilea transport de droguri. De această dată, pe lângă 6 kilograme de canabis, dealerul marocan a livrat românilor și 545 de grame de cocaină. Ulterior, înainte de a reveni spre România, cărăușul a mai primit 3 kilograme de canabis de la dealerul Micuțu, iar partenera cetățeanului marocan i-a solicitat să livreze alte 3 kilograme de canabis unor destinatari în Olanda.
Întrucât predarea drogurilor în Olanda nu s-a finalizat, din cauza unor neînțelegeri, cărăușul a adus întreaga cantitate de droguri în România. Se întâmpla pe 16 decembrie 2018. Pentru cel de-al treilea transport de droguri, traficanții români au plătit ceva mai mult de 16.000 de euro, ulterior urmând a fi achitată diferența în funcție de cum reușeau să adune banii traficanții români.
Voiau să cumpere mai multe droguri decât avea furnizorul
După doar câteva zile, Moldovan și Căienar au pus la cale un nou transport de droguri. Moldovan i-a dat cărăușului 23.000 de euro pentru achiziționarea drogurilor din Spania. Pentru că solicitările depășeau capacitatea de livrare, cetățeanul marocan i-a oferit cărăușului român 7,5 kilograme de canabis. Ulterior, intermediarul român s-a deplasat în Sevilla pentru a face rost de droguri, însă pentru că nu a găsit a revenit în țară numai cu canabisul primit de la Issam.
În ciuda cantităților mari de stupefiante aduse în țară, Moldovan și Căienar vindeau drogurile cu o viteză amețitoare. La doar câteva zile după cel de-al patrulea transport, la începutul anului 2019, au organizat o nouă deplasare către Spania. Nu știau că procurorii DIICOT sunt deja pe urmele lor.
Înainte de a pleca în Spania, pe 8 ianuarie 2019, cărăușul s-a întâlnit cu Moldovan la locuința acestuia de lângă Grand Hotel Italia, primind de la acesta echivalentul a 26.000 sau 27.000 de euro, în lei, pentru a-i aduce acestuia din Spania canabis și cocaină, fără să-l intereseze furnizorul drogurilor.
Ca și în alte ocazii, cărăușul a schimbat pe traseu banii în euro. În Spania, acesta s-a întâlnit cu dealerul Micuțu și, împreună cu acesta, s-a deplasat în Sevilla, cu intenția de a achiziționa 60 de kilograme de canabis de la dealerii marocani sau columbieni. Aceștia nu au fost de acord cu autoturismul cu care urmau să fie transportate drogurile - un Volkswagen Golf combi, astfel că au refuzat să îi livreze marfa.
Ulterior, Micuțu a reușit să facă rost de 17 kilograme de canabis și 354 grame de cocaină. Cel de-al cincilea transport de droguri a fost interceptat de polițiștii de la Crimă Organizată, care au realizat flagrantul delict în Vama Borș.
Cărăușul care transporta drogurile din Spania în România a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni închisoare, sentința rămânând definitivă. Fiul acestuia a primit și el o condamnare cu suspendare. Amândoi își recunoscuseră vina în fața procurorilor.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.