Camera copilului este mai mult decât un spațiu de odihnă și joacă, este un loc în care imaginația joacă un rol foarte important. Stilul de amenajare în acest spațiu este departe de seriozitatea stilului clasic și încă și mai departe de minimalism, deoarece de cele mai multe ori camera copiilor înseamnă doar joacă.
Importanța fanteziei în amenajarea dormitorului pentru copii
Un dormitor pentru copii trebuie să fie mai înainte de orice confortabil. Dormitorul copilului este asociat adesea și cu spațiul de joacă, drept pentru care s-ar putea să fie nevoie să găsești idei despre amenajarea dormitorului pentru copii care să vizeze ambele direcții, adică și utilitate, dar și confort.
Pentru camera copilului majoritatea părinților înclină să opteze pentru decoruri fanteziste, mai ales în primii ani de viață. În realitate, copiii chiar au nevoie de povești și de personaje, de culori care să îi stimuleze și de desene cât mai drăguțe care să le însuflețească dormitorul.
De aceea, chiar și gamele de elemente decorative pentru camera copilului cum ar fi perdelele, pernele sau elementele de mobilier, oferă posibilitatea alegerii unor modele cât mai speciale, copilărești, cu imagini sau desene inspirate de povești.
De asemenea, pentru a contribui la sporirea imaginației copilului, dar și pentru a-i stimula jocul, camera poate fi decorată cu jucării, iar podeaua devine astfel cel mai important loc de joacă.
Amenajarea dormitorului copilului se schimbă o dată cu vârsta
O dată cu trecerea anilor, copiii încă au nevoie de fantezie în viața lor, doar că felul în care arată dormitoarele acestora se schimbă. În primă fază pot apărea preferințele personale la nivel de amenajare a camerei, a mobilierului sau a culorilor, chiar din partea copilului.
Pe de altă parte, părinții înțeleg nevoie de organizare a spațiului, pentru a ajuta copilul să își desfășoare activitățile într-un spațiu cât mai eficient, în care lucrurile de care are copilul nevoie să fie găsite cu ușurință.
Spre exemplu, dacă în cazul vârstelor foarte mici bibliotecile modulare sunt folosite majoritar pentru dispunerea jucăriilor, pe diferite etape de vârstă acest lucru se schimbă foarte mult. Bibliotecile sunt umplute treptat cu cărți și materiale de studiu, care să ajute copilul în demersul său de învățare.
Ce elemente nu se schimbă atunci când vine vorba despre amenajarea dormitorului copiilor?
Ca o concluzie, amenajarea dormitorului copiilor vizează de fapt un echilibru și o evaluare treptată, graduală a nevoilor celor mici. În timp, aspectul dormitoarelor se schimbă în funcție de cerințele vârstei copiilor, însă unele elemente pot rămâne de sine stătătoare.
Pardoseala
Pardoseala, spre exemplu, nu va trebui schimbată o dată cu modificările aduse dormitorului pentru copii. Poți opta pentru piatra naturală și sisteme de încălzire în pardoseală, sau pentru pardoseli din lemn, de tipul parchetului stratificat sau al parchetului din lemn masiv.
Pardoseala întreținută în mod corect oferă un substrat bun pentru camera copilului și va oferi și emoția și imaginea de ”acasă” cu care copilul va rămâne în minte.
Tâmplăria
Elementele de tâmplărie nu trebuie schimbate în mod frecvent, ci este suficient să optezi pentru un anumit tip, cum ar fi tâmplăria termopan, care protejează foarte bine și care oferă un grad bun de izolare termică. Tâmplăria modernă, cu foi duble sau triple de geam îți va oferi o eficiență termică ridicată pentru camera copilului, de care cu siguranță acesta se va bucura.
Izolația
Izolația camerei copilului este indicat să fie făcută înainte de amenajarea propriu-zisă a spațiului. Izolarea termică a camerei este necesară deoarece vei dori ca dormitorul micuțului tău să îi ofere acestuia tot confortul necesar, indiferent de anotimp. Poți opta pentru materiale naturale, precum vata minerală, sau poți alege polistirenul, care va oferi caracteristici similare de izolare și un plus de confort.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.