O echipă de oameni de știință de la Universitatea Ben Gurion din Israel a inventat un nas artificial, capabil să detecteze o varietate de bacterii, informează Agerpres, care citează agenția TPS.
Până acum, monitorizarea continuă a contaminării bacteriene era considerată dificil de atins, iar invenția are numeroase posibilități de punere în practică, mai arată sursa citată.
Cum funcționează invenția
„Nasul se bazează pe nanoparticule de carbon unice, capabile să depisteze molecule de gaz, mai ales să detecteze bacterii prin metaboliții volatili pe care acestea îi eliberează în atmosferă”, a declarat profesorul Raz Jelinek, cercetător principal în cadrul proiectului.
Nasul artificial utilizează reacții chimice și electrozi pentru a „mirosi” bacterii. Învățarea automată poate determina senzorul să identifice, cu precizie înaltă, diferite molecule de gaz, individuale sau în mixturi.
Printre domeniile în care acest nas artificial ar putea fi folositor se numără cel al calității alimentelor. El este capabil să detecteze alimentele alterate. De asemenea, el ar putea fi folosit la identificarea bacteriilor din spitale și clădiri publice sau ar putea fi folosit pentru diagnosticarea afecțiunilor prin intermediul respirației.
De asemenea, invenția ar putea fi folosită și la accelerarea testării probelor de laborator, la identificarea bacteriilor „bune” și a celor „rele” din flora intestinală, dar și la depistarea gazelor toxice din mediul înconjurător.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.