Mai mulți colegi ai băiatului de 12 ani care s-a aruncat de la etajul 1 al școlii în care învață, „George Bacovia” din sectorul 4, spun că acesta era umilit de alți copii din clasă pentru că nu avea rezultate bune la învățătură și pentru că „avea un mers mai ciudat”. În urmă cu doi ani, el a fost, la cererea familiei, la consiliere psihologică.
„Copiii râdeau de el pentru că era mai ciudat. Uneori era foarte retras, alteori era repezit. Luase și un doi de curând la Română“, ne-au spus doi copii de la școală, care învață lângă clasa băiatului.
„Eu nu eram în clasă când s-a întâmplat. Știu că anul trecut a vrut să se arunce în fața mașinii. Era și el agresiv uneori. Mai mult nu pot să vă spun”, mărturisește și un băiat din aceeași clasă cu cel care s-a aruncat de pe geam.
A fost la consiliere psihologică acum doi ani, la cererea familiei
Elevul care s-a aruncat de la etaj a fost, acum doi ani, la cabinetul consilierului psihologic, potrivit Aurei Stănculescu, directorul Centrului de Resurse și Asistență Educațională din București (CMBRAE), instituție care este responsabilă, printre altele, cu monitorizarea cabinetelor psihopedagogice din școli.
„Am discutat cu consilierul responsabil pentru Școala George Bacovia din sectorul 4. Am înțeles că băiatul a fost, la cererea familiei, în urmă cu doi ani la consiliere psihologică. Nu știu dacă familia nu a mai dorit sau nu a mai fost nevoie de consiliere”, a declarat directorul CMBRAE, pentru Libertatea.
Un singur consilier la 1.600 de elevi
La școala „George Bacovia”, la care învață băiatul, „există un singur consilier responsabil pentru toți cei 1.600 de copii din unitatea de învățământ. Legea prevede un maximum de 500 de copii alocați la un consilier. Cel de la Școala din Sectorul 4 se ocupă de 1.600 de copii”, a mai explicat, pentru Libertatea, Aura Stănculescu.
Aceasta mai spune că, de cele mai multe ori, în școlile din România nu există psihologi, ci consilieri școlari care trebuie să se ocupe de tot ceea ce poate presupune consilierea elevilor. În București sunt 211 de consilieri școlari care se ocupă de preșcolarii și de elevii din 353 de unități de învățământ.
Consilierul școlar are o fișă de post de vreo trei pagini. Gândiți-vă că el trebuie să se ocupe de toți elevii cu probleme: cei care au cerințe educaționale speciale, cei care au dizabilități sau alte probleme de incluziune ori de abandon școlar.
Aura Stănculescu:În plus, „trebuie să facă și consiliere emoțională sau orientare de carieră cu copiii. Nu este o muncă ușoară. N-ai cum să te ocupi cum ar trebui de fiecare copil în parte care are nevoie de consiliere”, adaugă directorul CMBRAE
Legea potrivit căreia un consilier se poate ocupa de maximum 500 de elevi sau de maximum 300 de preșcolari a intrat în vigoare din luna august 2020.
Ministrul Sorin Cîmpeanu: „Este nevoie de încă 7.000 de consilieri școlari“
În sistemul de învățământ există 2.500 de consilieri școlari la circa 3 milioane de elevi, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu pentru Libertatea. Asta înseamnă un consilier la 1.200 de elevi.
„Este clar că avem nevoie de mai multă resursă umană. Am avut discuții cu 10 universități care au deja incorporate domenii de studii pentru formarea acestor consilieri școlari. Vrem să extindem formarea de competențe pentru consilieri la cât mai mulți studenți și ne gândim la cum putem transpune acest lucru din punct de vedere legislativ“, a declarat ministrul Educației.
„Este nevoie de încă 7.000 de consilieri școlari pentru a acoperi nevoile din sistemul de învățământ“, a concluzionat oficialul.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.