Slider

Infecția cu COVID nu oferă imunitate pe termen lung la boală, ci doar vaccinarea, arată cercetătorii de la Oxford

0

Infecția cu coronavirus nu protejează împotriva bolii pe termen lung, mai ales atunci când infecția este cauzată de noi variante ale virusului, arată un studiu efectuat pe cadrele medicale din Marea Britanie, relatează The Guardian.


Cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit diferențe semnificative în răspunsurile imune ale personalului medical care a contractat Covid.


Oamenii de știință din cadrul studiului, efectuat împreună cu Consorțiul de Imunologie din Marea Britanie, au declarat că descoperirile au întărit importanța vaccinării tuturor oamenilor, indiferent dacă au fost infectați cu virusul în timpul pandemiei.


„Dacă te uiți la traiectoria răspunsului imun după infecție, în cea mai mare parte este încă detectabil șase luni mai târziu, dar diferă de la om la om”, a spus Eleanor Barnes, profesor de hepatologie și medicină experimentală la Oxford și autor principal al studiului.


Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 78 de lucrători din domeniul sănătății care au avut COVID, cu sau fără simptome, între aprilie și iunie 2020.


Sângele a fost verificat lunar, timp de până la șase luni după infecție, pentru a obține o serie elocventă de răspunsuri imune.


Concluzia a fost că majoritatea persoanelor care au produs un răspuns imun slab la o lună nu au avut anticorpi detectabili care ar putea neutraliza varianta Alpha din Marea Britanie.


Și niciunul nu a avut anticorpi neutralizanți împotriva variantei Beta, observată pentru prima dată în Africa de Sud. Cercetătorii nu au analizat încă datele pentru varianta Delta, care este dominantă acum în Marea Britanie.


În timp ce majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății care au dezvoltat boli simptomatice au avut un răspuns imun măsurabil șase luni mai târziu, mai mult de un sfert, nu au avut, arată concluziile raportului.


Totodată, mai mult de 90% dintre cei care au avut infecții asimptomatice nu au avut un răspuns imun măsurabil șase luni mai târziu, au descoperit cercetătorii.


De ce trecerea prin COVID nu protejează față de noile tulpini


Imunizarea anti-COVID se poate face prin două metode: prin infectarea naturală și prin imunizarea prin vaccin. Specialiștii consideră însă că vaccinul anti-COVID este mai eficient și oferă o protecție mai mare, datorită nivelului ridicat de anticorpi neutralizanți împotriva virusului, obținut după vaccinare.


Recent, coordonatorul Campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghiță, a explicat concret de ce imunitatea dobândită din infecția naturală cu COVID-19 nu oferă o protecție suficientă, comparativ cu vaccinul.


„Trecerea prin boală ne protejează doar față de microorganismul care ne-a îmbolnăvit inițial, nu față de cele noi și care au mutații”, a spus medicul infecționist la Digi24.


După vaccinare, anticorpii neutralizanți cresc de cel puțin 10 ori mai mult decât anticorpii neutralizanți obținuți prin boala naturală.

Valeriu Gheorghiță:

Medicul infecționist militar a mai precizat că „în general, riscul de a te reinfecta este foarte mic în primele trei luni” de la trecerea prin boală, dar, după această perioadă, „este un risc variabil”.


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo