Odată cu intensificarea cercetărilor legate de tehnologia ARN mesager (ARNm) și a apariției vaccinurilor împotriva COVID-19 s-au intensificat speculațiile cu privirea la modul în care inovațiile ar putea avea impact în alte zone ale medicinei.
O altă etapă importantă a fost atinsă recent odată cu imunizarea unui pacient cu un vaccin pentru cancer care folosește tehnologia ARNm de la BioNTech. Pacientul participă la un studiu clinic de fază II care combină vaccinul BNT111 cu un medicament pentru imunoterapie existent pe piață, în speranța de a combate un tip specific de melanom avansat.
Pacientul imunizat este primul dintre cei 120 înscriși în studiul randomizat și deschis, adică atât cercetătorii, cât și participanții știu care este partea experimentală și care este partea de control. În această etapă a cercetării clinice se urmărește evaluarea ratei de răspuns la nivel general a BNT111 atunci când este utilizat împreună cu medicamentul cemiplimab (comercializat sub numele de Libtayo), precum și durata și siguranța tratamentului.
Potrivit prospectului, Libtayo este indicat ca monoterapie în tratamentul pacienților adulți cu carcinom cutanat cu celule
scuamoase metastazat sau local avansat (CCCSm sau CCCSla), care nu sunt candidați eligibili pentru intervenție chirurgicală în scop curativ sau radioterapie în scop curativ.
Cancerul, o amenințare mai mare decât actuala pandemie
Dincolo de rezultatele promițătoare obținute în prima fază a studiului, cercetătorii au speranțe mari că tratamentul va provoca un răspuns puternic și sigur al anticorpilor.
„Scopul nostru este de a valorifica puterea sistemului imunitar împotriva cancerului și a bolilor infecțioase. Am putut să demonstrăm potențialul vaccinurilor ARNm în COVID-19. Nu trebuie să uităm că și cancerul este o amenințare pentru sănătate la nivel mondial, chiar mai gravă decât actuala pandemie”, a declarat Özlem Türeci, cofondator și director medical al BioNTech.
Potrivit acestuia, citat de IFL Science, vaccinul BNT111 a demonstrat deja un profil de siguranță favorabil și a prezentat rezultate preliminare încurajatoare în evaluarea clinică timpurie.
Odată cu începerea tratamentului la pacientul din faza a doua a studiului nostru, suntem încurajați să continuăm pe drumul nostru inițial pentru a realiza potențialul vaccinurilor ARNm pentru pacienții care au cancer”, a adăugat Özlem Türeci.
Antrenarea sistemului imunitar pentru a distruge tumorile
BNT111 este un tratament experimental care folosește tehnologia ARN mesager împotriva cancerului care face parte din platforma FixVac a BioNTech. Platforma implică mai multe tratamente de imunoterapie care conțin instrucțiunile celulare pentru a crea antigeni care sunt împărțiți între tipurile de cancer, fiind administrate pacienților în încercarea de a determina sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva lor.
Asfel, sistemul imunitar devine „antrenat” să distrugă tumorile înainte ca acestea să devină problematice. BNT111 este cel mai avansat tratament din rețeaua FixVac și vizează patru antigeni, dintre care cel puțin unul este prezent în peste 90% dintre cazurile de melanom metastatic.
Alături de BNT111, BioNTech testează, în platforma care folosește tehnologia ARNm, și BNT112 (un tratament experimental împotriva cancerului de prostată rezistent la castrare, în prezent în studiile de fază I) și BNT113 (un alt tratament ARNm împotriva cancerelor de cap și gât cu HPV pozitiv, tot în studiile de fază I). Astfel de vaccinuri ar putea oferi o șansă pentru creșterea masivă a ratei de supraviețuire la pacienți diagnosticați cu tumori complexe și avansate.
Vă recomandăm să citiți și:
Ciupercile pot reduce riscul de cancer cu până la 45%. Câte ciuperci ar trebui să consumăm zilnic
Niveluri mai ridicate de testosteron asociate cu un risc mai mare de melanom la bărbați
Articolul Primul pacient injectat cu un vaccin împotriva cancerului, într-un studiu de fază II apare prima dată în Descopera.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.