Cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova sunt așteptați duminică, 11 iulie, la urne în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Scrutinul are loc după ce în luna mai Curtea Constituțională din țara vecină a recunoscut dizolvarea Parlamentului la inițiativa președintei Maia Sandu. Pentru cetățenii moldoveni din străinătate, la acest scrutin, au fost organizate 150 de secții de votare în 36 de țări, potrivit alegeri.md.
Față de alegerile prezidențiale din 2020, la scrutinul din 11 iulie vor fi deschise 11 secții suplimentare, inclusiv în localitățile în care au fost epuizate buletinele de vot în turul al doilea de la precedentele alegeri.
Unde pot vota cetățenii moldoveni la alegerile parlamentare anticipate
Din totalul secțiilor de votare din afara țării, 12 vor fi deschise în România. În țara noastră, cetățenii moldoveni vor avea la dispoziție două secții în București și câte una în Iași, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Sibiu, Suceava și Timișoara. Față de ultimele alegeri, s-a redus numărul secțiilor de votare din România, renunțându-se la cea din Oradea.
Cele mai multe secții din străinătate vor fi deschise în Italia (31), Rusia (17), Statele Unite ale Americii (13), Germania (11), Regatul Unit (11) și Franța (10).
Secții de votare vor fi deschise și în Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Cipru, Danemarca, Grecia, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Irlanda, Israel, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Olanda, Spania, Qatar, Suedia, Turcia, Ucraina și Ungaria.
Care e procedura de vot pentru cetățenii din afara țării
Pentru a vota în străinătate, cetățenii din Republica Moldova s-au putut înregistra în prealabil prin depunerea unor cereri online sau în formă scrisă la Comisia Electorală Centrală, până la data de 26 mai. Înregistrarea prealabilă este un serviciu opțional prin care cetățenii își pot anunța intenția de a vota.
Datele despre cetățenii moldoveni din afara țării, colectate de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova la alegerile anterioare, au rămas valabile și pentru scrutinul din 11 iulie.
Și persoanele care nu au reușit să se înregistreze până la data de 26 mai vor putea vota la alegerile parlamentare anticipate. Orice cetățean moldovean cu drept de vor își va putea exprima opțiunea electroală la orice secție de votare din afara țării sau în localitatea din Republica Moldova unde are domiciliul și reședința.
Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie sunt cel de-al zecelea scrutin care are loc în Republica Moldova de la obținerea independenței, în 1991.
În cursa electrorală s-au înscris candidați din 20 de partide, două blocuri electorale și un candiat independent pentru ocuparea celor 101 fotolii de deputat.
Potrivit sondajelor de opinie, Partidul Acțiune și Solidaritate, fondat de președinta Maia Sandu, și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, condus de Vladimir Voronin și Igor Dodon, sunt favorite la scrutinul din 11 iulie.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.