Slider

„Plămânul planetei” a devenit sursă de poluare. Cercetătorii spun că pădurea amazoniană emite mai mult dioxid de carbon decât absoarbe

0

Pădurea tropicală amazoniană produce mai mult de un miliard de tone de dioxid de carbon pe an, mai mult decât absoarbe, potrivit unui studiu recent. Este o premieră nedorită și un motiv de îngrijorare pentru oamenii de știință, care atrag atenția reducerii urgente a emisiilor de gaze, informează The Guardian.


Uriașa pădure absorbea în trecut emisiile de noxe, acționând ca o piedică în calea unei crize climatice; acum, însă, funcționează invers, provocând accelerarea acesteia, au precizat cercetătorii care au realizat studiul.


Majoritatea emisiilor sunt cauzate de incendiile provocate de oamenii care dau foc vegetației sălbatice pentru a transforma terenul în vederea cultivării de soia ori pentru a-și crește acolo turmele de vite.


Însă chiar și fără incendii, temperaturile ridicate și seceta au făcut ca sud-estul Amazonului să devină o sursă de dioxid de carbon.


Copacii și plantele în creștere au preluat aproximativ un sfert din toate emisiile de combustibili fosili începând din 1960, iar Amazonul, cea mai mare pădure tropicală, a jucat un rol major în „primenirea” aerului pe care-l respirăm. Era numită „plămânul planetei”.


Pierderea puterii Amazonului de a absorbi dioxidul de carbon este un avertisment clar că reducerea emisiilor din combustibilii fosili este mai urgentă ca niciodată, au spus oamenii de știință.


În ultimul deceniu, cercetătorii au folosit avioane de mici dimensiuni pentru a măsura nivelul de CO2 la până la 4.500 metri deasupra pădurii și arătând cum se schimbă, în timp, întreaga pădure amazoniană.


Oamenii de știință au transmis că descoperirea faptului că o parte a Amazonului emite dioxid de carbon chiar și în lipsa incendiilor a fost extrem de îngrijorătoare.


Ei au spus că, cel mai probabil, emiterea de dioxid de carbon este rezultatul defrișărilor și incendiilor.


O mare parte a ploilor din regiune este produsă datorită copacilor, deci mai puțini copaci înseamnă secetă, valuri de căldură mai severe, mai multe decese și incendii de vegetație.


Guvernul președintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost aspru criticat pentru încurajarea defrișărilor, care a atins un nivel maxim în ultimii 12 ani, în timp ce incendiile au atins în iunie cel mai înalt nivel din 2007 încoace.


„Prima veste foarte proastă este că incendierea pădurilor produce de aproximativ trei ori mai mult CO2 decât pădurea absoarbe. A doua veste proastă este că locurile în care defrișarea este de 30% sau mai mult prezintă emisii de carbon de 10 ori mai mari decât în ​​cazul în care defrișările sunt mai mici de 20%”, a declarat Luciana Gatti, de la Institutul Național de Cercetare Spațială din Brazilia, care a condus cercetarea.


„Mai puțini copaci înseamnă mai puține ploi și temperaturi mai ridicate, ceea ce face ca sezonul uscat să fie și mai rău pentru pădurea rămasă. Avem o buclă negativă care face pădurea mai susceptibilă la incendii necontrolate”, a spus Luciana Gatti.


În mare parte, lemnul, carnea de vită și soia din zona amazoniană sunt exportate din Brazilia. „Avem nevoie de un acord global pentru a salva Amazonul”, a atras atenția Luciana Gatti.


Mai multe națiuni europene au anunțat că vor bloca un acord comercial al UE cu Brazilia, cu excepția cazului în care președintele Bolsonaro este de acord să facă mai multe pentru a combate distrugerea pădurii amazoniene.


Cercetarea, publicată în revista Nature, a implicat preluarea a 600 de monstre de CO2 și monoxid de carbon, care sunt produse de incendii, în patru locații din Amazonul brazilian, din 2010 până în 2018.


S-a constatat că incendiile au produs aproximativ 1,5 miliarde de tone de CO2 anual, iar creșterea pădurilor a eliminat 0,5 miliarde de tone de CO2.


Cele 1 miliarde de tone rămase în atmosferă sunt echivalente cu emisiile anuale ale Japoniei, al cincilea cel mai mare poluator din lume.


„Acesta este un studiu cu adevărat impresionant. Zborurile de cercetare la fiecare două săptămâni și păstrarea strictă a măsurătorilor de laborator timp de nouă ani este o ispravă uimitoare”, a spus profesorul Simon Lewis, de la University College London.


Acum avem dovezi concludente că acest lucru se întâmplă (n.r. - eliberarea de carbon din pădurea amazoniană). Povestea din sud-estul Amazonului reprezintă încă un alt avertisment puternic că impactul climatic se accelerează”, a precizat Simon Lewis.


Un studiu realizat prin satelit și publicat în aprilie arăta că Amazonul brazilian a eliberat cu 20% mai mult dioxid de carbon în atmosferă în ultimul deceniu decât a absorbit.


Cercetările publicate în 2020, care au urmărit 300.000 de copaci în decurs de 30 de ani, au arătat că pădurile tropicale consumă mai puțin CO2 decât înainte.


„Imaginați-vă dacă am putea interzice incendiile din Amazon - acesta ar putea redeveni pâlnia care absoarbe carbonul. Dar facem opusul - accelerăm schimbările climatice. Cel mai rău este că nu folosim știința pentru a lua decizii”, a spus Luciana Gatti, de la Institutul Național de Cercetare Spațială din Brazilia, cea care a condus cercetarea.


„Oamenii cred că transformarea mai multor terenuri în agricultură va însemna mai multă productivitate, dar, de fapt, pierdem productivitatea din cauza impactului negativ asupra ploii”, a mai transmis Luciana Gatti.


FOTO: EPA


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo