Un studiu realizat de cercetători elveţieni arată că COVID-19 este o boală ce poate fi persistentă şi genera simptome de lungă durată, întrucât un sfert dintre bolnavii adulţi care au depăşit boala au prezentat simptome chiar şi după şase luni, relatează EFE, citată de Agerpres.
În cadrul studiului, publicat de revista Plos One şi realizat de Universitatea din Zurich, au participat 431 de persoane care au avut COVID-19 între februarie şi august 2020.
Dintre bolnavii cu COVID-19 persistent, 55% au semnalat ca simptome oboseala, 25% dificultăţi de respiraţie şi 26% probleme de depresie.
Echipa condusă de Milo Puhan, de la Universitatea din Zurich, a mai constatat că 26% dintre cei care s-au îmbolnăvit nu s-au recuperat complet în cele şase sau opt luni de la diagnostic, în timp ce 40% au mers cel puțin o dată la medic, după ce au trecut de stadiul acut al bolii.
Participanţii au completat un formular privind starea lor de sănătatea după o medie de 7,2 luni de la diagnostic.
Dintre aceştia, 89% prezentau simptome atunci când li s-a dat diagnosticul, iar 19% au fost spitalizaţi când s-au îmbolnăvit.
Totodată, datele arată şi că un procent mai mare de femei şi de pacienţi iniţial spitalizaţi au declarat că nu s-au recuperat definitiv, în comparație cu bărbaţii şi cei care s-au vindecat fără să fi fost internaţi.
Autorii precizează că tot mai multe probe arată că infecţia poate avea şi consecinţe pe termen lung pentru sănătatea fizică şi mentală.
Ei consideră că aceste rezultate arată cât de necesară este o planificare la timp a resursele şi o adaptare a serviciilor sanitare la nevoile persoanelor care au suferit de COVID-19 de lungă durată.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.