Slider

Pot aplicațiile și brățările de fitness să vă îmbunătățească rutina de activitate fizică?

0

Poate o brățară de fitness sau o aplicație pentru smartphone să vă provoace cu adevărat să faceți mai mult sport – și să vă țineți de el? Într-o analiză a 28 de studii care au implicat 7.454 de persoane, utilizarea acestor ajutoare digitale pentru activitate fizică a fost legată de utilizatorii care înregistrau 1.850 de pași în plus pe zi, comparativ cu non-utilizatori. 13 săptămâni mai târziu, utilizatorii de aplicații și brățări de fitness încă se mișcau mai mult.

Brățările de fitness și aplicațiile descărcabile funcționau cel mai bine atunci când ofereau feedback cu privire la progres, le permiteau utilizatorilor să stabilească obiective personale sau le aminteau utilizatorilor să fie activi prin mesaje text, potrivit studiului, publicat în decembrie 2020 în British Journal of Sports Medicine.

„Monitorizarea continuă a progresului și primirea feedback-ului de la o aplicație sau o brățară poate duce la schimbări semnificative în activitatea fizică generală”, spune cercetătoarea principală Liliana Laranjo, MD, de la Facultatea de Medicină și Sănătate de la Universitatea din Sydney.

Analiza a fost axată pe noi tehnologii și adulți sănătoși

Dr. Laranjo și echipa de cercetare au analizat rezultatele studiilor efectuate între 2014 și 2019 la femei și bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, care au folosit o varietate de aplicații pentru smartphone-uri sau brățări de fitness și a inclus un grup de control care nu a folosit dispozitive.

Studiile au măsurat eficacitatea dispozitivelor prin rapoartele proprii ale participanților și din datele colectate direct din aplicații și brățări sau din accelerometre care au urmărit nivelurile de activitate ale participanților. Câteva dintre măsuri au inclus: numărarea zilnică a pașilor, minute pe săptămână de activitate fizică moderată până la intensă, zile pe săptămână de activitate fizică, minute pe săptămână de activitate fizică totală sau o măsură de absorbție a oxigenului de către organism în timpul exercițiului.

Această analiză este una dintre primele care se uită la utilizarea brățărilor și aplicațiilor mai noi de către persoanele sănătoase. S-a concentrat pe o tehnologie mai nouă, care urmărește activitatea și oferă feedback automat, spre deosebire de dispozitivele mai vechi care trebuiau conectate la un computer pentru a încărca date despre exerciții, potrivit studiului.

Cercetările anterioare sugerează că tipurile mai vechi de dispozitive au dus la creșteri mici până la moderate ale nivelurilor de activitate. Scopul acestei revizuiri a fost de a vedea dacă tehnologia mai nouă a făcut diferența, notează autorii studiului.

Dispozitivele gen bratara fitness și aplicațiile au fost principalele instrumente pentru motivarea și măsurarea activității fizice în cadrul studiilor, dar în majoritatea studiilor, participanții au primit, de asemenea, sprijin, încurajare și ajutor pentru stabilirea obiectivelor și rezolvarea problemelor de la alți participanți sau de la liderii de studiu prin întâlniri, apeluri telefonice, e-mailuri sau mesaje text.

După o perioadă medie de urmărire de 13 săptămâni (durata studiilor a variat între 2 și 40 de săptămâni), utilizatorii de aplicații și brățări au fost mai activi decât grupurile de control, pe baza numărului zilnic de pași.

Chiar și modificările mici pot avea un impact semnificativ asupra sănătății

1.850 de pași suplimentari zilnici ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv un risc mai scăzut de boli cardiace fatale, diabet și cancer, spune coautorul studiului, Bruno Heleno, MD, Profesor la Școala Medicală NOVA de la Universitatea Nova da Lisboa din Portugalia. „La fel de important, [știm din alte date că] exercițiile fizice par să îmbunătățească calitatea vieții legate de sănătate, să îmbunătățească somnul [și] să reducă anxietatea și depresia”, spune Heleno.

Laranjo și Dr. Heleno spun că analiza lor nu a evidențiat niciun dispozitiv sau aplicație ca fiind cea mai eficientă pentru a menține utilizatorii activi. Dar analiza a sugerat că brățările și aplicațiile au fost cele mai eficiente pentru a determina oamenii să facă mai mult sport atunci când au caracteristici care permit utilizatorilor să își personalizeze obiectivele și planurile de exerciții și care au oferit sprijin și încurajare prin mesaje text.

Mulți oameni se frustrează și renunță dacă valoarea de referință este prea mare (cum ar fi 10.000 de pași pe zi), când de fapt doar o mică creștere față de media cuiva poate fi foarte benefică, explică ea. „Începerea scăzută și progresarea lentă, în timp ce monitorizați continuu progresul și primiți feedback de la o aplicație sau brățară de fitness, poate duce la schimbări semnificative în activitatea fizică generală de-a lungul timpului.”

Articolul Pot aplicațiile și brățările de fitness să vă îmbunătățească rutina de activitate fizică? apare prima dată în Descopera.

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo