Slider

Scandalul supravegherii jurnaliștilor maghiari confirmă deteriorarea democrației în Ungaria, spun criticii lui Viktor Orban

0

Guvernul maghiar este acuzat că a folosit un soft produs de o companie israeliană pentru a urmări proeminenți jurnaliști de investigație din Ungaria. Criticii lui Viktor Orban nu mai sunt mirați de astfel de tactici, dar avertizează că dezvăluirile „Proiectului Pegasus” confirmă derapajele democratice ale regimului de la Budapesta, scrie Politico.


Dezvăluirile potrivit cărora telefoanele unor persoane incomode pentru guvernul de la Budapesta au fost urmărite, cu ajutorul unui spyware israelian, au generat îngrijorare la nivel european, dar nu au părut să îi surprindă pe criticii lui Viktor Orban.


În ultimii ani, scrie Politico, aceștia au observat deja o creștere în intensitate a tacticilor intruzive folosite împotriva lor.


„Cred că azi, în Ungaria, nimeni nu este surprins de acest gen de scandal”, a declarat Bálint Magyar, un sociolog și fost ministru liberal al educației.


Dezvăluirile apărute în urma unei investigații realizate de mai multe publicații și ONG-uri au aflat că spyware-ul Pegasus, vândut de firma israeliană NSO guvernelor din întreaga lume, a fost folosit în Ungaria pentru a infecta telefoanele mobile ale unor cunoscuți jurnaliști de investigație, printre alții.


Telefoanele a doi jurnaliști de revista de investigații Direkt36 au fost infectate cu succes cu acest spyware, inclusiv cel al lui Szabolcs Panyi, un cunoscut reporter cu o gamă largă de surse din cercurile diplomatice și de securitate națională.


Analiza criminalistică a dispozitivului său, făcută de către Amnesty International, a afirmat în mod concludent că a fost compromis în mod repetat pe parcursul unei perioade de șapte luni în 2019, atacurile venind adesea la scurt timp după ce Panyi a solicitat unor oficiali guvernamentali să facă comentarii pe marginea unor subiecte.


Investigația mai arată că printre țintele potențiale se numără avocați, oameni de afaceri și un primar.


Adrien Beauduin, un student doctoral belgiano-canadian care a fost arestat în 2018 la un miting antiguvernamental din Budapesta, a fost și el ținta unui atac informatic fără succes, care urmărea infectarea telefonului său cu spyware-ul Pegasus, potrivit analizei criminalistice.



Beauduin a declarat pentru Politico că își amintește cum a fost urmărit de poliție pe străzile din Budapesta și că „nu a fost deloc surprins” de rezultatele analizei, deoarece „asta este ceea ce știm despre regimul Orban”.


Alte atacuri la adresa criticilor lui Orban


Temeri privind tacticile folosite de susținătorii regimului de la Budapesta au apărut încă înainte de alegerile parlamentare din 2018, când persoane și organizații conectate cu omul de afaceri George Soros - un critic al lui Viktor Orban - au fost contactate de agenți care foloseau identități false și înregistrate.


Înregistrările au fost apoi scurse în presă și folosite de Orban în zilele dinaintea alegerilor.


Înainte de alegerile municipale din 2019, a apărut și o înregistrare cu candidatul opoziției la primăria Budapestei - Gergely Karácsony - în timp ce vorbea la o reuniune restrânsă cu colegii săi.


Karácsony, care a câștigat scrutinul, s-a plâns la momentul respectiv că „metodele serviciilor secrete” erau folosite împotriva sa.


Unii critici spun că noile dezvăluiri arată că țara a mai făcut un pas în afara normelor democratice.


„Supravegherea ilegală a jurnaliștilor și a criticilor este o nouă bornă pe calea deteriorării democrației în Ungaria”, a spus europarlamentarul Renew Katalin Cseh.


„Acest lucru implică cele mai sumbre regimuri totalitare. Vom face tot ce stă în puterea noastră, atât la nivel național, cât și european, pentru a descoperi adevărul cu privire la aceste grave acuzații și pentru a asigura că există consecințe”, a adăugat el.


De când Viktor Orban a devenit prim-ministru în 2010, Ungaria a înregistrat un declin în indicele mondial pentru libertatea presei, coborând de pe locul 23 până pe 92 în lume. La începutul acestei luni, „Reporteri fără frontiere” l-a introdus pe Orban pe lista „dușmanilor libertății presei”, prima dată când apare un lider al UE.


Budapesta neagă acuzațiile


Guvernul maghiar nu a răspuns la întrebările Politico, iar un articol din The Guardian spune că Budapesta a negat că ar fi urmărit telefoanele criticilor executivului.


Într-un răspuns adresat unui parlamentar de opoziție, ministrul de interne Sándor Pintér a spus la rândul său că serviciile de securitate nu au derulat operațiuni ilegale de supraveghere din momentul în care actualul guvern a preluat puterea, în 2010.


Ministrul justiției, Judit Varga, nu a confirmat că Ungaria a cumpărat softul Pegasus, un fapt dezvăluit de ancheta media internațională. În schimb, ea a subliniat că țările au nevoie de tehnologie modernă.


Pegasus este vândut de compania israeliană guvernelor, cu scopul declarat de a ajuta autoritățile în activitățile criminalistice și antitero.


În vreme ce dezvăluirile de presă privind dosarul Pegasus au apărut pe prima pagină a ziarelor în multe țări, presa de stat din Ungaria a ignorat inițial subiectul, înainte de a începe să publice reacții de la oficiali, scrie Politico.


Într-una dintre aceste reacții, compania NSO, producătoarea softului, a atacat organizația media Forbidden Stories, coordonatoarea investigației media, spunând că raportul final este plin de presupuneri și teorii nedovedite care ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea și interesul surselor.


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo