Una din problemele Stațiunii Parâng a fost rezolvată: A fost achiziționat și montat un container cu 6 toalete ecologice
de Corneliu BRAN
• Ar mai fi de rezolvat introducerea a trei utilități importante și achiziționarea și montarea unei telegondole
Ultimele evenimente nu ne-au permis să vă scriem despre o inițiativă interesantă și salutară a administrației publice petroșenene legată de Stațiunea Parâng.
O vom face acum, mai cu seamă că în decursul anilor trecuți nu de puține ori eram sunați și întrebați, de unii sau de alții, de ce în stațiunea Petroșaniului nu există o toaletă publică, de parcă ZVJ administra stațiunea. Firește că de fiecare dată întrebam și noi pe cei în măsură și de fiecare dată ni se răspundea „că se va rezolva problema”, dar nu și când treaba asta.
Ei bine, de la finele săptămânii trecute Stațiunea Parâng va avea și o toaletă publică. E drept, nu una zidită, dar și mai drept una ecologică, dintre cele mai dotate existente pe piață, mai exact un container ce conține 6 toalete ecologice, pentru care s-a plătit de la bugetul local, în lei, echivalentul a 10.000 de euro.
Acum trebuie spus că această sumă, deși ar părea oarecum măricică, lucrurile nu stau așa, deoarece nu vorbim doar de toaletele ecologice în sine, ci și de faptul că ele vor fi încălzite iarna și că acest container beneficiază de chiuvete cu apă rece și caldă, deci omul se poate și spăla, în condițiile în care, vara, mai ales, o serie de cabane sunt închise. Da, închise, asta fie, pur și simplu, că acestea nu au personal pe timp de vară, fie că se fac la unele din ele acele lucrări de vară, pentru pregătirea sezonului rece. Ceea ce conduce, inevitabil, ca turiștii să meargă să „fluiere” în pădure și să se spele apoi pe mâini din apa adusă de ei sus la munte în sticlele de apă, aspect total neigienic și cam necivilizat pentru secolul XXI, să recunoaștem și despre care în ZVJ s-a tot scris.
„În Parâng a crescut considerabil afluxul de turiști și se impunea achiziționarea și montarea unor astfel de echipamente. Toaletele ecologice sunt încălzite, beneficiază de chiuvete cu apă rece și caldă, fiind racordate la fosa septică a sediului administrativ din stațiune, care adăpostește tunurile de zăpadă și ratrak-ul pentru bătătorirea pârtiile”, ne-au comunicat cei din primărie.
În altă ordine de idei, ca să încheiem, s-a intrat în normalitate și în Stațiunea Parâng din acest punct de vedere. Cum există de-acum și drum asfaltat, pârtii și tot ce trebuie, ar mai trebui pe viitor doar trei lucrări mari, care ar ridica mult valoarea și potențialul stațiunii: introducerea unei rețele de apă, adevărate, introducerea canalizării și introducerea gazului metan. Cum în Straja s-a putut face, de ce nu s-ar putea și în Parâng, iar, aici, la primele două, consiliul județean, alături de primărie și de cei din mediul privat, laolaltă, ar putea rezolva în câțiva ani aceste cerințe. Dacă vrem „turism adevărat”, aceste trei utilități, plus o telegondolă, sunt absolut necesare. Și nu o spunem neapărat noi, o spun turiștii care vin. O spun regulile turismului din toată lumea, o spune civilizația.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.