Lucrările executate de către Sistemul Hidrotehnic Independent Petroșani cuprinse în Programul de Gospodărire al Apelor pe anul 2021 au fost finalizate înainte de termene
de Corneliu BRAN
Miercuri 20 octombrie am stat de vorbă cu șeful Sistemul Hidrotehnic Independent Petroșani, inginerul Sorin Corici. Tema discuției a fost, ca de fiecare dată pe final de an, despre bilanțul lucrărilor executate pe parcursul acestui an. Vorbim anul acesta de lucrări de întreținere și reparații ce au avut ca scop înlăturarea efectelor provocate de inundațiile istorice din vara anului 2020 la construcțiile hidrotehnice aflate în administrare, dar și de lucrările curente de întreținere a digurilor de apărare împotriva inundațiilor, precum și de lucrările specifice de mentenanță a echipamentelor hidromecanice de la Barajul Valea de Pești și Priza de Apă Câmpu lui Neag. Deci, de niște lucrări foarte importante pentru cetățenii Văii Jiului și liniștea lor în calea apelor.
Reparare pereu pe Jiu la Uricani
„Da, am terminat în mare parte lucrările pe care le-am avut în graficul de lucrări pe anul 2021. O lucrare mai mare a fost Reparare pereu pe Jiul de Vest zonă Uricani. Lucrarea aceasta a constat în refacerea pereului distrus de inundațiile din iunie 2020 pe o suprafață de 384 mp și refacerea prismului din anrocamente pe o lungime de 64 m. La executarea acestei lucrări au participat un număr de 15 muncitori din cadrul formațiilor de lucru: Diguri și Regularizări Livezeni; Intervenție Rapidă; Baraj Valea de Pești și Priză de Apă Câmpu lui Neag și au fost utilizate un buldoexcavator Hidromek, un excavator JCB 130, un încărcător frontal JCB 426, o autobasculantă MAN. Capacitățile fizice realizate: piatră brută = 301 mc; beton = 9 mc; mortar de zidărie 31 mc. Dar să nu mai intrăm în alte amănunte tehnice și important că am realizat această lucrare pe care ne-am propus-o cu fonduri proprii”.
Lucrări la Lupeni
O a doua lucrare mai mare am intitulat-o: Apărare de mal din anrocamente pe Jiul de Vest zonă dig Bărbăteni. Lucrarea a constat în refacerea prismului din anrocamente pe o lungime de 100 m. Pentru executarea acestei lucrări au fost utilizate un excavator JCB 130, un încărcător frontal JCB 426, o autobasculantă MAN și o autobasculantă ASTRA. Capacități fizice realizate: piatră brută = 352 mc”, ne-a declarat Sorin Corici.
Tot la Lupeni, dar în zona Vâscoza de data aceasta, pe Jiul de Vest, a mai existat o a treia mare lucrare propusă din fondurile proprii ale SHI Petroșani, intitulată „Apărare de mal din anrocamente pe Jiul de Vest zonă Vâscoza”.
„Lucrarea a constat în refacerea prismului din anrocamente pe o lungime de 60 m. Pentru executarea acestei lucrări au fost utilizate un excavator JCB 130, un încărcător frontal JCB 426, o autobasculantă MAN și o autobasculantă ASTRA. Capacități fizice realizate: piatră brută - 175 mc”, ne-a mai spus șeful SHI Petroșani.
Decolmatarea Jiului de Vest la Câmpu lui Neag-Uricani
N-a fost omisă anul acesta nici lucrarea de decolmatare a Jiului de Vest din amonte de Biserica de la Câmpu lui Neag, de care Sorin Corici ne spusese încă de anul trecut că o are în vedere, dar și primarul Uricaniului, Dănuț Buhăescu, după discuțiile avute cu reprezentanții Apelor Române în teritoriu.
Aceasta a fost o a patra lucrare mai mare pe care am efectuat-o din fonduri proprii și a constat în decolmatarea albiei Râului Jiul de Vest pentru a se mării secțiunea necesară curgerii libere a apelor și tranzitarea viiturilor. Pentru executarea acestei lucrări au fost utilizate un excavator JCB 130, un încărcător frontal JCB 426 și un buldozer Komatsu. Capacități fizice realizate: terasamente - 6.500 mc”, a mai declarat pentru ziarul nostru inginerul șef de la SHI Petroșani.
În urma discuției, una peste alta, un an greu și pentru SHI Petroșani, ca pentru toată lumea și pentru toate instituțiilor, dar în care reprezentanții Apelor Române din teritoriu au reușit să finalizeze cam tot ce și-au propus. Data viitoare, printre altele, vom discuta despre lucrările anului 2022, fiindcă ne interesează pe toți cei din Valea Jiului, cu atâtea și atâtea fenomene extreme ce se înmulțesc de la an la an, să avem liniște, măcar din această privință: apele și situația bună a întregului bazin hidrografic de aici dintre munți.
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.Cititi aici articolul original.
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.