Slider

„Marea conjuncție” dintre Jupiter și Saturn. Imagini spectaculoase cu întâlnirea celor două planete

0

„Marea Conjuncție” a giganților gazoși Jupiter și Saturn și-a atins punctul culminant luni, 21 decembrie, evenimentul fiind o oportunitate de neratat pentru fotografii din întreaga lume.

Așa-numita „Steaua Crăciunului” este, de fapt, o conjuncție formată de apropierea planetelor Jupiter și Saturn. Acestea sunt cele mai mari planete din Sistemul Solar, iar luni seara s-au apropiat atât de mult încât au părut un singur obiect ceresc. Evenimentul extrem de rar a reprezentat o șansă excelentă pentru fotografii profesioniști și amatori de a surprinde „Marea Conjuncție” în toată splendoarea sa.

Ce este „Marea Conjuncție”?

Dr. Henry Throop, astronom la Divizia de Știință Planetară de la NASA, a dezvăluit motivul pentru care această întâlnire cosmică a atras atât de multă atenție.

„Au trecut aproape 400 de ani de când aceste planete s-au apropiat atât de mult și aproape 800 de ani de când alinierea lui Jupiter și Saturn a avut loc pe cerul nopții, după cum s-a întâmplat în 2020, astfel că Marea Conjuncție a putut fi observată de toți oamenii de pe Pământ”, a spus Throop.

„Conjuncția poate fi văzută de aproape toată lumea de pe Terra. Jupiter și Saturn sunt atât de luminoase încât sunt vizibile chiar și deasupra luminilor din orașe. Oamenii trebuie doar să aibă o imagine clară cu orizontul la sud-vest la o oră după apusul soarelui”, a mai explicat cercetătorul.

De ce „Marea Conjuncție” din 2020 este mai specială

Throop a mai precizat motivul pentru care NASA numește acest eveniment „Marea Conjuncție” a planetelor.

„Timp de mii de ani, oamenii au avut o legătură strânsă cu evenimentele cerești. Istoricii și astronomii moderni au identificat multe evenimente cosmice care pot fi asociate cu religia și cultura. O conjuncție între Jupiter și Saturn a avut loc în anul 7 î.Hr. Oamenii de la acea vreme ar fi observat și ar fi fost inspirați de astfel de evenimente cerești, precum cometele, supernova sau alinierea dintre stele și planete”, a subliniat astronomul, potrivit Express.co.uk.

Totodată, Throop a explicat de ce „Marea Conjuncție” din 2020 este mai specială.

„O conjuncție are loc o dată la 20 de ani, așa că următoarea va fi în 2040. În 2080, va avea loc o conjuncție cu o apropiere foarte mică, la fel ca cea de anul acesta”, a mai spus astronomul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Marea conjuncție” dintre Jupiter și Saturn. Când are loc întâlnirea cosmică și cum poate fi văzută cu ochiul liber

„Marea conjuncție”, întâlnirea excepțională dintre Jupiter și Saturn. Când are loc și cum putem vedea evenimentul rar

Noi imagini detaliate de pe Jupiter arată un vortex fermecător la polul nord al planetei, creat de cicloane

Conjuncţie rară a trei dintre sateliţii principali ai planetei Jupiter, fotografiată de NASA

Articolul „Marea conjuncție” dintre Jupiter și Saturn. Imagini spectaculoase cu întâlnirea celor două planete apare prima dată în Descopera.ro.

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo