Pentru realizarea produselor, compania lucrează cu furnizori selectați cu o deosebită atenție, urmărind parteneriate pe termen lung. Decathlon este o companie care integrează foarte bine lanțul valoric al unui produs, de la concept și până la vânzarea către utilizatorul final. Decathlon Production Romania (Madirom Prod) este prezent în România din anul 2005, printr-un birou de producție. Din anul 2009 s-a început mutarea biroului de la București, unde a fost deschis inițial, către Timișoara, unde se regăsește și în momentul de față. Mutarea, finalizată la începutul lui 2010, a survenit ca urmare a faptului că principalele proiecte industriale erau și sunt localizate în această zonă a țării.
Decathlon, pe lângă partea de comercializare a produselor sportive, se ocupă și de concepția și producția acestora.
Echipele de concepție propun soluții de design, precum și soluții tehnice, în timp ce echipele de producție, ca și Decathlon Production Romania (Madirom Prod), au rolul de a definitiva procesul de dezvoltare al produsului și de industrializare a acestuia, proces prin intermediul căruia se trece de la un concept sau prototip la un produs de serie.
Pentru realizarea produselor, Decathlon Production lucrează cu furnizori selectați cu o deosebită atenție, având în vedere parteneriate pe termen lung.
Decathlon Production se asigură de faptul că produsele obținute respectă cele mai înalte standarde, în fiecare dintre fabricile partenere, păstrând un cost competitiv pentru a realiza produse cu o valoare ridicată
Echipa Decathlon lucrează îndeaproape cu furnizorii, implicându-se total în procesul de producție și punând un accent deosebit pe transparența totală. Se are așadar în vedere eficientizarea activității din unitățile de producție, în așa fel încât acestea să devină cât mai competitive, garantând în același timp conformitatea produselor obținute.
În prezent, activitatea principală a companiei este în domeniul producției de biciclete, activitate la care contribuie mai mult de jumătate din echipă din totalul de aproximativ 50 de persoane.
Producția de biciclete, contributorul principal la cifra de afaceri
În 2018, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 124 de milioane de euro, compania înregistrând o evoluție ascendentă. Anul următor, cifra de afaceri se încadra în jurul valorii de 123 de milioane de euro, producția de biciclete contribuind cu circa 105 milioane de euro din acest total.
Pe lângă biciclete însă, compania mai produce și structuri metalice, încălțăminte de munte (de cățărat, de vânătoare), produsele obținute ajungând în toată rețeaua Decathlon, nu numai în România, dar cu precădere în Europa.
Pentru a realiza toate aceste produse, compania lucrează cu o rețea de furnizori din România, precum și din țările vecine cum ar fi Serbia sau Bulgaria.
În 2019, compania a livrat din România un număr de 750.000 de biciclete
„Am creat în strategia Decathlon de furnizare a bicicletelor la nivel european, patru zone în care există sau va exista un centru de producție, precum cel existent în România; ideea este ca aceste centre să producă aproape toată gama de produse și să le livreze în zonele respective, astfel încât activitatea să devină mai eficientă, timpii de livrare să fie reduși, iar activitatea să devină mai prietenoasă cu mediul înconjurător”, ne-a declarat Dl. Raul Buzgar, Production Country Leader la Decathlon Production Romania.
Integrarea în producție a bicicletelor electrice
În momentul de față, în România sunt produse gamele de biciclete pentru copii, dar și biciclete din categoria Mountain Bike, de la entry level până la cele mid-range. Având în vedere faptul că se dorește extinderea gamei de biciclete produse, vor fi integrate în producție și bicicletele electrice, activitate care va fi începută în acest an.
Din moment ce producția de biciclete de șosea sau oraș, pliabile sau electrice nu este industrializată în prezent, producția de biciclete de copii și de munte contribuie în proporție de 75% la cifra de afaceri a companiei.
Decathlon produce și o categorie specială de biciclete – HIBRID, care se încadrează între bicicleta de oraș și bicicleta de munte, categorie care a început să fie dezvoltată în urmă cu circa 3-4 ani.
Decathlon Production se află în permanență în căutare de parteneri interesați de o colaborare avantajoasă, pe termen îndelungat
Compania își dorește parteneri implicați total, care să cunoască cât mai în amănunt procesul de producție necesar și care să lucreze pentru îmbunătățirea continuă a produselor finite. Pentru a reuși acest lucru, este necesar ca valoarea produselor create și puse pe piață să fie maximă de fiecare dată, adică să dețină un echilibru optim între calitatea cerută, cost și disponibilitate.
Bike Valley, cel mai nou proiect al Decathlon
Bike Valley este cel mai nou proiect al Decathlon, un proiect care își dorește să creeze o zonă bazată pe o activitate care are potențialul de a dezvolta și îmbogăți modul de viață al celor care se alătură proiectului.
„Ne concentrăm ca acest centru să fie la Timișoara, unde se află și pilonul numărul 1 – fabrica de asamblare biciclete și producătoare de componente Sport Mechanical Workshop. Acest proiect are mai multe faze de dezvoltare: dacă la finalul anului trecut, proiectul se afla în faza 1, pe parcursul acestui an vom trece la faza a doua de dezvoltare. În prima fază, producția se desfășoară într-o clădire închiriată, ocupându-se doar de câteva procese. Trecerea în faza 2 va fi marcată de inaugurarea în acest an a propriei fabrici, în care se estimează o producție de 1,2 milioane sau 1,3 milioane de biciclete pe an”, detaliază Dl. Buzgar.
Totodată, acest concept va permite integrarea proceselor din fabrici diferite într-o singură locație de producție. În faza a treia a proiectului, pe lângă procesele de asamblare a roților și bicicletelor, cele de vopsire în câmp electrostatic sau de producție de jante pentru biciclete, se va adăuga și producția de cadre de bicicletă. Această activitate este preconizată a fi introdusă în anul 2023.
În prezent, există două moduri de lucru – prin parteneriate cu fabrici care au procese ce corespund cu producția unui component sau prin atragerea de investitori. Pe măsură ce va crește producția, se încearcă maparea și localizarea potențialilor furnizori de materie primă. În scopul eficientizării maxime a activității, se are în vedere și dezvoltarea de platforme intermodale în Timișoara.
Decathlon dorește să dezvolte platforme intermodale în Timișoara
„Încercăm să dezvoltăm parteneriate strategice pe partea de transport. Decathlon Production lucrează cu destul de multe firme de transport, fiind implicată și în activitatea de import pe cale maritimă prin portul Constanța. Încercăm să ne dezvoltăm în așa fel încât clienții să beneficieze de cele mai bune servicii și să se bazeze pe parteneriate în adevăratul sens al cuvântului, și pe partea de transport”, precizează reprezentantul companiei.
O astfel de inițiativă a debutat deja la Arad, ceea ce înseamnă că vor fi aduse componente importate prin portul Constanța, pe cale feroviară până la Arad, reducând astfel impactul asupra mediului înconjurător. Pe zona de transport și logistică, DECATHLON PRODUCTION caută să dezvolte fluxuri scurte, adevărate ecosisteme extrem de bine puse la punct, astfel încât investitorii să găsească tot ce au nevoie, indiferent că ne referim la furnizori de materie primă, de servicii, sau la procese și proceduri eficiente de lucru.
Compania are în vedere și dezvoltarea a din ce în ce mai multe laboratoare și unități de testare ale componentelor produse, precum și centre de testare a unor materiale și tehnologii de producție.
Dezvoltarea continuă a angajaților
Pe lângă aspectele detaliate anterior, compania vizează de asemenea dezvoltarea unui centru de competențe care să permită formarea și dezvoltarea continuă a angajaților, prin colaborarea cu unități de învățământ de profil, printre care și Institutul sudurii.
Compania pune un preț deosebit pe angajați, cărora le oferă numeroase avantaje, de la bonusuri lunare, la asigurări de viață și de sănătate. În plus, Decathlon oferă fiecărui angajat șansa de a deveni acționar.
În ceea ce privește profilul candidatului ideal, acesta trebuie să fie o persoană pasionată de sport, cu spirit antreprenorial, responsabil, cu spirit de inițiativă, interesat să progreseze și să se dezvolte profesional. Pentru astfel de persoane, în cadrul Decathlon există în permanență oportunități de angajare, dar și reale șanse de evoluție și dezvoltare profesională, cu beneficii pe măsură.
Ciclismul mai aproape de oameni
Unul din obiectivele importante ale Decathlon este creșterea gradului de conștientizare a populației vizavi de beneficiile ciclismului și ale sportului, în general. De asemenea, este important ca fiecare partener să împărtășească aceste valori, să fie aliniat cu scopul de a face cât mai populare, mai cunoscute și mai accesibile plăcerile sportului.
Promovarea activităților de acest gen se face alături de autorități și ONG-uri de profil. Aceste proiecte și discuții vizează aspecte precum căile sau rutele pentru biciclete, atât în mediul urban, cât și periurban, precum și problema cartografierii rutelor pentru biciclete, adaptarea politicilor de transport, așa încât să existe infrastructura conexă și parcări.
Decathlon Production susține deja mai multe ONG-uri, încercând să sporească gradul de educație și de informare al publicului cu privire la ciclism
Un interes deosebit este acordat bicicletelor care ajung în ultima fază a vieții, zonă în care Decathlon oferă, de asemenea, soluții: acestea pot fi vândute ca second hand-uri în cadrul Trocathlon, pot beneficia de servicii de reparații puse la dispoziția celor interesați, dar se încearcă și identificarea centrelor de colectare a diferitelor materiale, pentru o reciclare cât mai mare și o conectare a centrelor de colectare cu furnizorii de materii prime.
În ultima perioadă, s-a observat o creștere a trendului de folosire a bicicletelor atât în România, cât și în restul lumii. Acest trend este urmat de o provocare importantă în ceea ce privește disponibilitatea de componente de biciclete la nivel mondial, capacitatea de producție fiind în prezent depășită de cerere.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/grupul-dhs-mizeaza-pe-e-bike-si-modele-premium-in-2014/
Articolul Decathlon Production, sportul la cea mai bună valoare apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.