Slider

Provocările școlii online

0

Elevii și studenții care urmează cursurile școlii online pot fi afectați pe termen lung de lipsa interacțiunii sociale. Un studiu realizat de Salvați Copiii aduce în prim plan aspecte îngrijorătoare în ceea ce privește școala online, precum și dezavantajele pe care această metodă de învățare le prezintă. Studiul a fost realizat la nivel național, în perioada 2-14 octombrie, în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar. La acest studiu au participat 915 unități școlare din învățământul preuniversitar, din 40 de județe.

Astfel, conform studiului menționat, la aproximativ o lună de la începutul anului școlar 2020-2021, peste 20% din unitățile școlare incluse în eșantion și-au schimbat scenariul stabilit inițial, fapt care a afectat aproximativ un sfert dintre copii și părinți și 14% dintre cadrele didactice. Studiul a evidențiat faptul că nu mai puțin de 28% dintre copiii și părinții cu copii în școală au declarat că nu dețin resursele sau toate resursele materiale necesare învățământului online. Acest lucru este valabil și pentru un procent de 43% dintre cadrele didactice.

Studiul realizat de Salvați Copiii a evidențiat faptul că nu mai puțin de 28% dintre copiii și părinții cu copii în școală și 43% dintre cadrele didactice nu dețin toate resursele materiale necesare învățământului online

Dacă ne referim la mediul rural, acest deficit crește cu 10% și este cu peste 10% mai mare în învățământul primar și preșcolar, în comparație cu cel liceal. Pe lângă aceste probleme aduse în discuție, școala online oferă o serie de dezavantaje pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară, precum și pentru elevi și studenți.

Cele mai des menționate dezavantaje ale învățământului online

Printre cele mai des menționate dezavantaje ale învățământului online se numără lipsa interacțiunii sociale cu colegii și cu corpul didactic; problemele asociate folosirii calculatorului sau Internetului; lipsa autodisciplinei necesare pentru a manageria corespunzător programul zilnic și necesitatea unei implicări mai mari din partea părinților.

În plus, au fost semnalate probleme în ceea ce privește incapacitatea de a sta în fața monitorului pentru perioade îndelungate de timp, imposibilitatea copiilor de a-și păstra concentrarea, dar și problemele de sănătate care pot apărea ca urmare a folosirii îndelungate a calculatoarelor.

Totodată, se poate vorbi și de faptul că orele de clasă desfășurate online pot limita feedbackul oferit de fiecare elev în parte și pot avea efecte negative asupra capacității tinerei generații de a interacționa și de a comunica.

Un alt dezavantaj ar fi acela că profesorii tind să se axeze mai mult pe cunoștințele teoretice decât pe cele practice și este mult mai ușor pentru elevi să își transmită temele de la unii la alții.

Apariția unor fenomene de izolare

Elevii și studenții care urmează cursurile școlii online pot fi afectați pe termen lung de lipsa interacțiunii sociale, mai ales în condițiile în care tânăra generație tinde oricum să petreacă o perioadă destul de îndelungată de timp pe dispozitive mobile, fie acasă, fie la școală. Chiar dacă sunt prezenți la nivel virtual zi de zi în clasă, elevii sunt lipsiți de interacțiunea socială față în față cu copii de aceeași vârstă, cu aceleași interese și pasiuni.

Un alt dezavantaj frecvent menționat de părinții cu copiii de vârstă școlară a fost acela legat de accesul la Internet sau de deținerea unui laptop sau calculator pe care elevul să își desfășoare activitatea.

Chiar dacă sunt prezenți la nivel virtual zi de zi în clasă, elevii sunt lipsiți de interacțiunea socială față în față cu copii de aceeași vârstă, cu aceleași interese și pasiuni

Chiar dacă unii copii încep să folosească dispozitive precum telefoane smart sau tablete de la o vârstă foarte fragedă, acest lucru nu înseamnă că dețin și abilitățile practice de a folosi un laptop sau computer. De cele mai multe ori, copiilor le lipsesc noțiunile elementare de folosire a calculatoarelor, ceea ce îngreunează și mai mult educația online, din moment ce temele se transmit pe grupuri, prin intermediul internetului sau pe email.

În plus, în funcție de mediul de proveniență, este posibil ca o mare problemă să fie reprezentată de accesul la Internet. Comunitățile defavorizate din mediul rural nu au acces la Internet, ceea ce limitează și mai mult posibilitatea acestor copii de a căpăta o educație corespunzătoare și de a-și depăși condiția.

Managementul corespunzător al orelor petrecute în fața ecranului

În condițiile în care copiii petrec un timp îndelungat în fața monitoarelor sau dispozitivelor mobile, nu este de mirare că părinții își exprimă o îngrijorare în ceea ce privește posibile probleme de sănătate care pot apărea prin folosirea pentru perioade îndelungate a calculatorului, încă de la vârste fragede. Poziția pe care copilul o adoptă în scaun este de asemenea foarte importantă, deoarece poate duce la apariția unor probleme de postură, cu posibile repercusiuni asupra sănătății în viața de adult.

Atunci când ne referim la timpul îndelungat petrecut în fața monitorului este important să menționăm și un alt dezavantaj pe care școala online îl are și anume dificultatea elevilor de a se concentra pentru o perioadă îndelungată de timp.

Un alt dezavantaj pe care școala online îl are este reprezentat de dificultatea elevilor de a se concentra pentru o perioadă îndelungată de timp

Într-o perioadă în care social media este accesibilă copiilor, nu este greu să ne dăm seama că un subiect care nu îi pasionează în mod deosebit, oboseala sau prezentările mai puțin atractive îi pot face pe elevi să devină distrași cu ușurință pe social media sau alte siteuri. De aceea este atât de important ca lecțiile furnizate online să îi stimuleze pe elevi, să le suscite interesul și să folosească metode de predare și prezentare diferite față de cele de predare la clasă.

Copilăria și adolescența reprezintă etape importante de dezvoltare, esențiale pentru ca un copil să se transforme într-un adult sănătos, educat, care deține abilitățile sociale necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile și pentru a se bucura de o viață împlinită, în mijlocul comunității în care trăiește și cu care interacționează zi de zi. De aceea este necesar să se pună accentul pe dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor și tinerilor, a celor de folosire a calculatorului, dar și de găsirea celor mai inovatoare metode de a prezenta lecțiile, având în vedere multitudinea de resurse, chiar gratuite, disponibile online pentru cei interesați să învețe.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/tabere-gratuite-pentru-copii-2019/

 

Articolul Provocările școlii online apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo