Slider

Preţul apartamentelor în 2021

0

Una din schimbările aduse de pandemie este că, în prezent, românii caută locuinţe din ce în ce mai spaţioase, mai aproape de parcuri şi de natură. Deşi toată lumea se aştepta la o prăbuşire a pieţei imobiliare, anul 2020 a adus o creştere a preţurilor apartementelor din marile oraşe ale ţării, în ciuda pandemiei de coronavirus. În acest context, pentru 2021 estimările sunt cât se poate de optimiste, însă totul va depinde de modul în care va evolua economia ţării şi rata şomajului. Ceea ce s-a schimbat pe piaţa imobiliară în timpul pandemiei are legătură cu cerinţele celor care achiziţionează o locuinţă privind diverse aspecte, precum suprafaţa sau amplasarea imobilelor.

Conform Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament la nivel naţional s-a majorat cu 1,5% în decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru pătrat. Astfel, în ciuda provocărilor ridicate de pandemie, pretenţiile vânzătorilor au revenit pe o traiectorie ascendentă în ultima parte a anului trecut, acestea fiind cu 2,2% mai mari comparativ cu începutul lui 2020.

Pretenţiile vânzătorilor au revenit pe o traiectorie ascendentă în ultima parte a anului trecut, acestea fiind cu 2,2% mai mari comparativ cu începutul lui 2020

Preţul apartamentelor în 2021. Numărul de tranzacţii imobiliare, în creştere

De asemenea, şi numărul de tranzacţii imobiliare a crescut în 2020. Doar în prima parte a anului s-au raportat scăderi uşoare, urmate însă de o revenire în a doua jumătate. Astfel, în 2020, comparativ cu 2019, volumul imobilelor tranzacţionate a crescut cu peste 10%, conform datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Un studiu realizat de Flatfy.ro arată că în 2020, în principalele oraşe preţurile au crescut cu 1-8%.

În 2020, în principalele oraşe preţurile au crescut cu 1-8%.

Preţul apartamentelor în 2021. Comportamentul cumpărătorilor s-a schimbat

Aşadar, chiar dacă pandemia a adus multe schimbări în viaţa noastră, piaţa imobiliară nu a fost atât de rău afectată. Totuşi, pentru 2021, se remarcă o serie de schimbări în ceea ce priveşte comportamentul de cumpărare. Acestea au legătură cu faptul că mulţi angajaţi continuă să lucreze de acasă, fapt care face ca nevoile lor privind spaţiul în care locuiesc să fie mai ridicate, punându-se un accent mai mare pe confort.

Românii caută, în prezent, locuinţe din ce în ce mai spaţioase, mai ales case care să aibă şi curte, zonele în care se află acestea trebuind să fie mai aproape de parcuri şi de natură, în general, în timp ce dotările apartamentelor trebuie să includă şi spaţii care să poată permite lucrul de acasă.

Românii caută locuinţe din ce în ce mai spaţioase, iar zonele în care se află acestea trebuie să fie mai aproape de parcuri şi de natură

În prezent, cele mai căutate tipuri de locuinţe sunt apartamentele cu trei camere şi casele, în timp ce înainte de pandemie se căutau garsonierele şi apartamentele cu doar două camere.

Evoluția preţurilor în 2021

În ceea ce priveşte preţurile, analiştii din piaţa imobiliară susţin că acestea nu vor scădea în 2021, mai ales că impactul de anul trecut nu a fost semnificativ. Însă nici creşteri semnificative de preţuri nu vom avea pe segmentul apartamentelor.

Estimările făcute de The Concept arată că preţul locuinţelor ar putea avansa cu 5% în 2021, înregistrându-se o creştere mică, însă în ton cu inflaţia. În plus, anul care tocmai a început va fi unul în care se vor livra multe proiecte, inclusiv cele amânate în anul 2020.

Va exista însă un decalaj mare în ceea ce priveşte locuinţele vechi şi cele noi. Astfel, în 2021, pentru preţul apartamentelor vechi există o tendinţă de scădere, în timp ce pentru locuinţele noi, creşterea va fi situată în jurul valorii de 5%.

Cu toate acestea, pe segmentul chiriilor se va înregistra o scădere, în condiţiile în care studenţii urmează cursurile online.

Pe segmentul chiriilor, se estimează că în 2021 se va înregistra o scădere

Preţul apartamentelor în 2021. TVA-ul pentru locuinţe

O veste proastă pentru piaţa imobiliară a venit chiar la începutul anului curent, când Guvernul Cîțu a amânat cu un an reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru locuințele cu prețurile cuprinse între 92.000 și 140.000 de euro. Reducerea TVA a fost decisă de Parlament în octombrie 2020, printr-o lege care ulterior a fost promulgată de președintele Iohannis.

O veste proastă pentru piaţa imobiliară: Guvernul Cîțu a amânat reducerea cotei TVA pentru locuințele cu prețurile cuprinse între 92.000 și 140.000

Preţul apartamentelor în 2021. Programul Noua Casă

Toată lumea aşteaptă însă aprobarea plafonului pentru programul Noua Casă 2021, după ce în 2020 Guvernul a decis să adopte o serie de modificări, fiind majorate plafoanele pentru creditele și finanțările pe care le pot accesa românii să-și cumpere locuințe.

Programul Noua Casă include acordarea de finanțări de până la 119.000 euro pentru cei ce vor să își cumpere o locuinţă.

Conform normelor de implementare ale programului, în 2020 plafonul a fost de 2.000 de milioane lei, însă pentru 2021 Guvernul urmează să stabilească limitele de garantare.

Programul Noua Casă include acordarea de finanțări de până în 119.000 de euro, pentru cei ce vor să își cumpere o locuinţă.

Aşadar, în 2021, nu vom avea scăderi substanţiale de preţuri, însă nici creşteri. Evoluţia preţurilor pentru apartamente şi case va depinde însă şi de modul în care va evolua economia ţării şi rata şomajului. În schimb, pe segmentul chiriilor, se va raporta un declin.

Citeşte şi Construcții Erbașu, 30 de ani de activitate și sute de proiecte finalizate cu succes

 

 

 

 

Articolul Preţul apartamentelor în 2021 apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo