Slider

Indigenii au ajutat Amazonul să rămână sălbatic timp de 5.000 de ani

0

Relația dintre oameni și pădurea tropicală amazoniană nu a fost întotdeauna una armonioasă. Ultimele cercetări sugerează că popoarele indigene din regiunea Putumayo au ajutat la cultivarea pădurii tropicale, lăsând-o practic nealterată timp de 5.000 de ani. Poate că o coexistență a oamenilor cu natura este posibilă până la urmă.

În cadrul studiului au fost analizate mostre de sol din regiunea Putumayo din pădurea amazoniană, în Peru, pentru a găsi dovezi ale impactului oamenilor asupra terenului.

Cercetătorii au descoperit că arborii care încă cresc în regiune în prezent au crescut acolo cel puțin în ultimii 5.000 de ani. Acestea sunt dovezi că în zonă nu au existat orașe și terenuri agricole în acest timp. Urmele de cărbune descoperite în sol au indicat totuși că acolo au locuit și oameni, însă au avut un impact minim asupra mediului.

„Pentru mine, aceste descoperiri nu spun că populația indigenă nu a folosit pădurea, ci doar că a folosit-o în mod sustenabil și nu a modificat foarte mult compoziția speciilor”, a afirmat dr. Dolores Piperno de la Smithsonian Tropical Research Institute, care a condus studiul.

„Nu am observat scăderi ale diversității plantelor în perioada de timp analizată. Acesta este un loc în care oamenii par să fi fost o forță pozitivă asupra acestui peisaj și a biodiversității lui timp de mii de ani”, a mai spus ea, citată de IFL Science.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa a săpat la 0,6-0,9 metri, de unde a prelevat mostre de sol de la diverse adâncimi.

Cu cât erau de la o adâncime mai mare, cu atât solul era unul mai vechi.

Mostrele au fost duse într-un laborator pentru a fi datate cu carbon și a li se stabili vârsta. Ulterior au fost sortate cu ajutorul unui microscop pentru a căuta dovezi ale particulelor minerale microscopice, cunoscute sub numele de fitolite.

Fitolitele sunt în esență dovezi postume ale plantelor, sunt produse de plante și persistă mii de ani după ce o plantă moare. Fiecare fitolit este unic pentru o anumită plantă și poate fi folosit pentru a descifra plantele care au crescut într-o zonă în trecut.

Indigen în Pădurea Amazoniană / Credit foto: Profimedia

În peste 5.000 de ani adunați în aceste mostre nu a fost detectată nicio specie care să fi dispărut. Aceste descoperiri sugerează că, în ciuda convingerilor multora, pădurea amazoniană nu a fost afectată de băștinași, ci mai degrabă a fost stimulată de ei timp de mii de ani.

Administrarea pădurii tropicale de către popoarele indigene pare să fi fost vitală în conservarea biodiversității și va continua să fie importantă în lupta de a-i preveni declinul.

Nigel Pitman, coautor al lucrării, a afirmat că, din moment ce „această pădure este încă protejată de popoarele indigene, sper că acest studiu ne amintește tuturor cât de important este să le susținem munca”.

Cercetarea a fost publicată în PNAS.

Vă recomandăm să citiți și:

„Râuri de aur” curg prin pădurea amazoniană. Imagini impresionante dezvăluite de NASA

O rețea vastă de sate și drumuri, aranjate precum Universul, a fost descoperită în pădurea amazoniană

Pădurea amazoniană poate să dispară în timpul vieţii noastre – studiu ONU

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică. Ce au decis liderii G7

Articolul Indigenii au ajutat Amazonul să rămână sălbatic timp de 5.000 de ani apare prima dată în Descopera.

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo