În toiul nopții de 10 iunie, pământul din apropiere de orașul turistic Robe, din sudul Australia, s-a surpat pe neașteptate. Localnicii s-au trezit cu un crater uriaș, ce are un diametru de aproximativ 12 metri, de-a lungul peisajului pitoresc al Coastei de Calcar.
Oamenii sunt acum sfătuiți să nu se apropie, oficialii orașului temându-se că pământul s-ar putea surpa și mai mult.
„Nu a existat niciun semn de avertizare”, a spus James Holyman, director executiv al Consiliului Districtului Robe.
Coasta de Calcar a Australiei, veche de 200.000 de ani, se confruntă cu o eroziune considerabilă din cauza valurilor cu apă sărată care îi lovesc în continuu marginile, însă craterul ar fi fost cauzat și din alte motive.
Care sunt cele mai probabil cauze ale apariției craterului?
Cel mai probabil, ploile abundente recente și valurile de hulă ale oceanului au contribuit la apariția craterului, a explicat Patrick Hesp, expert de la Universitatea Flinders din Adelaide, citat de Live Science.
De asemenea, craterul este situat în apropiere de un gheizer subacvatic natural, cunoscut și ca gheizer marin. Acest tip de gheizer se formează pe măsură ce valurile erodează peșterile falezelor, ajungând adânc în faleză, iar în cele din urmă vertical spre suprafață. Ocazional, apa este împroșcată din vârful acestor găuri, de obicei în timpul mareei înalte.
Holyman a mai spus că, deși gheizerul marin nu a mai aruncat apă de ani buni, acțiunea constantă a valurilor din zonă a dus la surparea falezelor. O investigație la fața locului a concluzionat că zona este deocamdată instabilă.
Vă mai recomandăm să citiți și:
De ce apar și mai multe cratere în zona din Siberia denumită „sfârșitul lumii”
O groapă misterioasă din SUA a început să scuipe, din senin, flăcări de circa 3 metri şi jumătate
Articolul Cum a apărut un crater uriaș în apropiere de un oraș turistic din sudul Australiei apare prima dată în Descopera.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.