Guvernul va aproba „în curând” actul normativ care prevede reducerea impactului pe care anumite produse de unică folosință din plastic îl au asupra mediului. Anunțul a fost făcut de ministrul Tanczos Barna pe pagina lui de Facebook și vine la câteva săptămâni după ce a intrat în vigoare o Directivă europeană în acest sens.
România nu a transpus încă în legislația națională Directiva UE care a fost adoptată în urmă cu doi ani, potrivit Hotnews.ro.
Ministrul mediului spune că draftul actului normativ se află în circuitul de avizare interministerială.
„Implementarea directivei europene Single-Use Plastics în legislația României necesită numeroase consfătuiri cu cei implicați”, precizează Tancozs Barna, care s-a întâlnit miercuri, 14 iulie, cu reprezentanți ai Asociației Berarii României, ai Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare, ai Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu, ai producătorilor de ambalaje, ai reciclatorilor și ai industriei HoReCa.
„În cadrul întrevederii, am discutat despre ambalajele acceptate de normele europene, creșterea costului pentru anumite ambalaje, cerințe de marcare, răspunderea extinsă a producătorilor, fluxul materialelor din ambalaje, calitatea acestora, precum și costurile pe care le implică sortarea/reciclarea acestora, măsuri de sensibilizare a populației, regândirea contractelor de salubritate, competențele de control ale autorităților”, a mai transmis ministrul mediului.
Ce produse din plastic vor fi interzise
Adoptată în 2019, Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a intrat în vigoare în data de 3 iulie. Potrivit reglementării, nu vor mai fi puse pe piață mai multe categorii de produse. Este vorba despre:
beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă; baloane şi beţe pentru baloane; ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi; alte ambalaje folosite pentru băuturi; filtre pentru ţigări; pungi de plastic, ambalaje din plastic; şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic.
Totodată, statele din blocul comunitar trebuie să ia măsuri și pentru reducerea utilizării altor materiale plastice de unică folosință cum sunt cănile, husele și capacele sau recipientele pentru alimente destinate consumului imediat. În plus, folosirea acestor produse trebuie monitorizată și raportată către oficialii UE.
Directiva europeană trebuia transpusă în legislația țărilor membre până la data de 3 iulie. Concret, autoritățile din statele UE trebuiau să se asigure că produsele precum beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, beţele pentru baloane, precum şi unele produse fabricate din polistiren expandat nu mai sunt puse pe piață de la această dată.
Pentru alte categorii de produse, ca echipamentele de pescuit, pungile de plastic de unică folosinţă, recipientele pentru băuturi şi alimente pentru consumul imediat, foliile de plastic, articolele sanitare sau şerveţelele umede există măsuri diferite.
Conform datelor Comisiei Europene, 70% dintre deșeurile din apele și de pe plajele europene sunt produse din plastic.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.