Originară din regiunea Punjab din Pakistan, sarea are o nuanță roz şi este folosită ca produs alimentar, pentru confecţionarea de produse decorative sau tratamente spa. Sarea este unul dintre cele mai apreciate condimente din lume, fără de care oamenii nu ar putea trăi. Organismul uman are nevoie de sare pentru a supravieţui, mai ales de sodiu. Cantitatea este însă una extrem de mică, mai exact vorbim de maximum 2.300 de miligrame de sodiu în fiecare zi.
Dacă nu consumăm sare, putem avea probleme de sănătate extrem de mari, acest lucru ducând la o afecţiune medicală denumită hiponatremie, care apare atunci când sodiul este prea diluat în corp, determinând suprasaturarea celulelor cu apă. Celulele inflamate aduc simptome precum durere de cap, greaţă, oboseală şi în unele cazuri extreme moarte.
Hiponatremia, generată de lipsa sării în organism, este o tulburare electrolitică, cu morbiditate și mortalitate crescută
Tipuri de sare
Există mai multe tipuri de sare: sare de masă, sare de mare, sare de Himalaya, sare kosher, grunjoasă sau celtică.
Cel mai comun tip de sare este cel de masă. Aceasta este extrasă din diferite mine, fiind una dintre cele mai rafinate tipuri de sare.
Un alt tip de sare este cel de mare, care se obţine prin evaporarea apei de mare. Sarea kosher este un tip de sare grunjoasă, are o structură cu cristale mari, fiind asemănătoare la gust cu sarea de masă, iar sarea celtică, originară din Franţa, este o sare care are o textură umedă şi o culoare cu tentă de gri. Sarea grunjoasă este formată 100% din clorură de sodiu și este unul dintre cele mai pure tipuri de sare. În ultima vreme, însă, sarea roz de Himalaya a devenit foarte populară.
Sarea de Himalaya
Sarea Himalaya provine din regiunea Punjab din Pakistan. Aceasta are adesea o nuanță roz, datorită urmelor de minerale, şi este folosită ca produs alimentar, pentru confecţionarea de produse decorative (lămpi din sare roz de Himalaya) și pentru tratamente spa.
Sarea roz de Himalaya este extrasă din a doua mină ca mărime din lume, localizată în Munţii Salt Range. Legendele spun că zăcămintele de sare din Himalaya au fost descoperite de armata lui Alexandru cel Mare, însă primele înregistrări ale zăcământului ar proveni de fapt de la poporul Janjua, în anii 1200. Sarea este exploatată din Salina Khewra şi este exportată, în cea mai mare parte, vrac. Ulterior, ea este procesată pentru consum în multe alte țări.
Din punct de vedere chimic, sarea de Himalaya este similară cu sarea de masă
Sarea de Himalaya este similară din punct de vedere chimic cu sarea de masă. Analiza unei probe de sare extrasă din Salina Khewra arată că între 96% și 99% este formată din clorură de sodiu, cu cantități diferite de minerale, cum ar fi calciu, fier, zinc, crom, magneziu și sulfat, toate aceste minerale având un nivel de sub 1%.
De ce a ajuns atât de populară sarea roz de Himalaya?
Interesul pentru sarea roz de Himalaya a crescut simţitor în anii ’90, după ce un biofizician din Germania, Peter Ferreira, anunţa că a descoperit proprietăţile vindecătoare ale sării provenite din Munții Himal.
După aceea, sarea a înregistrat vânzări record. Succesul comercial l-a determinat pe Peter Ferreira să lanseze o întreagă strategie de marketing pentru a promova acest tip de sare. El a organizat seminarii, workshop-uri, a creat materiale informative, iar ulterior a publicat o carte numită „Water & Salt – Essence of Life”, care a devenit best seller-ul anului 2002.
De asemenea, sarea roz de Himalaya a crescut în popularitate mai ales datorită promovării intense, iar culoarea sa a făcut-o atractivă. Se spune că sarea roz este mai sănătoasă aducând beneficii mari pentru organismul nostru, precum îmbunătăţirea sistemului vascular şi respirator, reducerea semnelor de îmbătrânire, creşterea nivelului de hidratare, detoxifierea organismului sau susţinerea sistemului osos.
Sarea roz de Himalaya a crescut în popularitate mai ales datorită promovării intense
Studii despre presupusele beneficii
După această promovare intensă, au fost efectuate o serie de cercetări de institute de renume, precum este Universitatea din Arizona sau Societatea Italiană de Nutriţie, care au demontat mitul sării de Himalaya. Aceste studii demonstrează că nu există nicio dovadă științifică pentru presupusele beneficii ale sării de Himalaya, ea având aproximativ același conținut de minerale precum sarea obișnuită și nu aduce avantaje diferite pentru organismul uman comparativ cu alte tipuri de sare.
Prin urmare, sarea de Himalaya conține urme de minerale, însă cantitățile sunt extrem de mici şi nu oferă beneficii suplimentare pentru sănătate, conform unui medic de renume din cadrul Westchester Medical Center.
Produse contrafăcute
O altă problemă legată de sarea de Himalaya ține de produsele contrafăcute. Anual, Pakistanul exportă aproximativ 400.000 de tone de sare roz, în special rocă brută, însă consumul estimat al acestui tip de sare la nivel mondial este mult mai mare. Aşadar, specialiştii atrag atenţia că diferenţa este formată din produse contrafăcute şi le recomandă celor care cumpără sare de Himalaya să se uite pe ambalaj pentru a verifica ţara de proveninţă.
Anual, Pakistanul exportă aproximativ 400.000 de tone de sare roz, în special rocă brută
Aşadar, pentru consumator sarea roz de Himalaya este comercializată ca fiind mai bogată în minerale şi mai sănătoasă, însă acest lucru nu este neapărat adevărat. Deşi are mai multe minerale ca sarea normală de masă, acest lucru nu aduce un beneficiu organismului sau beneficiile aduse sunt minore. În ceea ce priveşte preţul, însă, estimările arată că acest tip de sare roz este de aproape 20 de ori mai scump decât sarea obişnuită de masă. Întrebarea care rămâne acum este dacă merită sau nu să plătim atât de mult pentru sarea de Himalaya.
Citește și Cele mai importante cărți de afaceri
Articolul Sarea de Himalaya, din ce în ce mai populară apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.