Cea mai înaltă instanţă din Germania a stopat o lege care ratifică fondul de redresare postpandemică al UE în urma unui recurs urgent depus de un grup de eurosceptci germani, scrie Financial Times.
Tot anul trecut, aceeași Curte Constituţională Germană lua o decizie-şoc care punea sub semnul întrebării legalitatea politicii monetare europene, contesta independenţa BCE şi punea în pericol sistemul juridic al UE. Curtea cerea guvernului german să se asigure că BCE realizează o evaluare a vastelor achiziţii de obligaţiuni guvernamentale pentru a se asigura că „efectele lor economice şi fiscale“ nu pun în umbră alte obiective de politică.
Aceasta a ameninţat să oprească banca centrală germană de la a realiza noi achiziţii dacă BCE nu procedează în acest sens în decurs de trei luni. Guvernul german a intervenit însă, în cele din urmă, susţinând schema de achiziţii de obligaţiuni a UE, soluţionând astfel disputa.
Fondul de redresare de 750 miliarde de euro
Revenind la fondul de redresare de 750 miliarde de euro aprobat de UE anul trecut, în cadrul acestui plan Bruxelles-ul va câştiga puteri fără precedent de a împrumuta sute de miliarde de pe pieţe şi a le transfera sub formă de susţinere bugetară către statele membre lovite de pandemia de coronavirus.
Pentru ca acest fond să intre în vigoare, fiecare parlament naţional trebuie să ratifice decizia UE privitoare la resursele proprii. Parlamentul german a făcut acest lucru săptămâna trecută. Legislaţia urma să fie aprobată de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier. Însă la finalul săptămânii, curtea constituţională germană a anunţat că al doilea său senat, aceasta fiind alcătuită din două „senate“, a stopat procesul de ratificare.
Aceasta a precizat că trebuie mai întâi să ia o decizie privitoare la o moţiune depusă de un grup numit Bundnis Burgerwille. Pe website-ul acestuia, grupul arată că tratatele UE nu permit blocului să-şi asume datorii, potrivit Mediafax.
Ar putea duce la crearea unei uniuni fiscale la nivel de bloc
Bernd Lucke, un eurosceptic şi unul dintre fondatorii partidului de dreapta Alternativa pentru Germania, în prezent profesor de economie la Universitatea din Hamburg, a declarat că este mulţumit de decizia instanţei. Acesta a arătat că nu se opune fondului de redresare în sine, argumentând însă, că modul în care acesta este finanţat „contravine tratatelor UE“.
Acesta ar putea duce la crearea unei uniuni fiscale la nivel de bloc, care ar „încălca constituţia germană prin limitarea puterilor bugetare ale parlamentului german“, a arătat Lucke.
Nu este clar ce impact va avea aceasta decizie. „Experienţa sugerează că se tem să facă ceva ce ar putea avea consecinţe operaţionale reale“, potrivit lui Lucas Guttenberg, din cadrul Jacques Delors Centre. „M-aş aştepta la o întârziere de câteva săptămâni. Însă nu putem exclude ca de această dată lucrurile să stea altfel“, arată Guttenberg.
Lucke s-a aflat şi în spatele deciziei Curţii Constituţionale Germane de contestare a programului QE al BCE, mai notează ZF.
Articolul Analiză Financial Times: A devenit Germania prea puternică pentru Europa? apare prima dată în Descopera.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.