Șerpii sunt animale unice, cu trupurile lor fără membre, cu limbile lungi și abilitatea de a devora prada în întregime. Șerpii se bazează în mare parte pe simțul mirosului pentru a vâna, deși folosesc vederea și auzul. Așadar, au șerpii urechi?
Da și nu, spune Sara Ruane, erpetolog la Universitatea Rutgers din New Jersey, SUA. La fel ca multe alte reptile, șerpii nu au o structură exterioară a urechii. Cu toate acestea, șerpii au oase ale urechii în capetele lor pe care le folosesc pentru a auzi.
„Atunci când te gândești la animale, fie că este vorba despre un câine sau un iepure, acestea aud un zgomot într-o direcție diferită și își întorc urechea externă pentru a surprinde mai bine sunetul în caz că se întâmplă din nou. O ureche internă este partea în care are loc esențialul auzului”, a precizat Ruane.
Urechile sunt alcătuite de obicei din trei părți principale. Urechea externă concentrează pe sunetele pe timpan, care separă urechea externă de urechea medie. Urechea medie conține trei oase care transmit sunetele de la timpan la urechea internă prin intermediul vibrațiilor. Iar urechea internă transformă aceste vibrații în impulsuri nervoase care sunt trimise către creier.
Șerpii pot auzi doar o gamă limitată de frecvențe
Șerpii nu au nici ureche medie și nici ureche externă, potrivit unui studiu publicat în 2012 în Journal of Experimental Biology. Cu toate acestea, șerpii dețin un os al urechii medii care leagă urechea internă de maxilar. Acest lucru permite șerpilor să audă vibrații, cum ar fi cele produse un prădător care se apropie de ei pe sol. Însă, șerpii nu sunt la fel de abili la auzul sunetelor transmise prin aer.
Așadar, șerpii pot auzi doar o gamă limitată de frecvențe. Șerpii sunt capabili să audă frecvențele joase, dar nu și pe cele înalte, având în vedere faptul că acele sunete sunt transmise în mare parte prin aer. Spre exemplu, pitonii regali sunt cei mai buni la auzul frecvențelor între 80 și 160 Hz. Prin comparație, intervalul normal de frecvență umană este de la 20 Hz până la 20.000 Hz.
„Dacă ați înota și ați intra sub apă și cineva care stătea lângă piscină v-ar striga, i-ați putea auzi. S-ar putea totuși să nu distingeți toate detaliile, însă cam așa aud șerpii la frecvențe mai mari”, a explicat Ruane, potrivit Live Science.
Șerpii sunt regii abilităților chimiosenzoriale
Această gamă limitată de auz nu este o problemă pentru șerpi, în mare parte pentru că nu folosesc vocalizări pentru a comunica între ei. Vocalizările pe care le fac, cum ar fi șuieratul sau mârâitul, sunt la frecvențe mai mari decât aud ei și sunt probabil destinate păsări și mamifere.
Motivul principal pentru care șerpii nu au nevoie de un auz sensibil este că aceștia se bazează pe alte simțuri. Mirosul lor este deosebit de util. „Șerpii își scot limba, culeg toate moleculele de miros care se află în aer în apropierea lor și le aduc înapoi într-un organ specializat pe care îl au pentru procesare, iar apoi în creierul lor”, a spus Ruane.
Așadar, deși nu sunt capabili să audă majoritatea animalelor din jur, „șerpii sunt regii abilităților chimiosenzoriale”.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un mod complet nou și ciudat prin care șerpii se pot mișca a fost descoperit de cercetători
De ce șerpii atacă prăzi mult mai mari decât ei?
Articolul Au șerpii urechi? Răspunsul i-ar surprinde pe mulți apare prima dată în Descopera.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.