Cassander a fost rege al Macedoniei și a trăit în timpul secolului al IV-lea î.Hr. Cassander a fost fiul lui Antipater, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare.
În timpul campaniei lui Alexandru împotriva Imperiului Ahemenid, Cassander a rămas cel mai probabil în Europa, având în vedere că tatăl său devenise regent în Macedonia. În urma morții tatălui său, Cassander a devenit unul dintre diadohi și a luptat pentru controlul imperiului fragmentat al lui Alexandru. Cassander era nemilos din punct de vedere politic și a avut succes atunci când a venit vorba de controlul teritoriilor sale.
Din păcare pentru Cassander, acesta nu a fost capabil să creeze o dinastie. La scurt timp după moartea sa, familia lui Cassander, Antipatrid, a pierdut controlul Macedoniei în fața lui Demetrius I Poliorcetes, membru al dinastiei Antigonid.
Cassander a fost fiul lui Antipater, unul dintre cei mai importanți generali ai Macedoniei
Cassander a fost născut în jurul anului 358 î.Hr. Cassander a fost fiul lui Antipater, unul dintre generalii macedoneni care au slujit sub comanda lui Perdiccas III și Filip al II-lea al Macedoniei, predecesorii lui Alexandru cel Mare. După asasinarea lui Filip din 336 î.Hr., Antipater a devenit unul dintre cei mai importanți generali ai Macedoniei. Alături de Parmenion, un alt general de încredere al lui Filip, Antipater s-a asigurat că Alexandru cel Mare îl va urma pe tatăl său ca rege al Macedoniei. Doi ani mai târziu, Alexandru cel Mare și-a început campania împotriva Imperiului Ahemenid. Antipater a primit titlul de general al Europei și a fost lăsat la conducerea Macedoniei.
Totuși, Antipater avea să piardă în curând încrederea lui Alexandru cel Mare. Asta s-a întâmplat din cauza conflictului dintre general și Olympias, mama lui Alexandru. Cea din urmă a început să trimită scrisori fiului său pentru a se plânge de comportamentul lui Antipater. Inițial, Alexandru cel Mare a ignorat plângerile, însă în cele din urmă și-a pierdut răbdare. Astfel, în 324 î.Hr., atunci când regele s-a întors la Babilon din India, acesta i-a ordonat lui Antipater să vină spre Est. Un alt general, Craterus, a fost trimis cu 11.500 de veterani pentru a-l înlocui ca general al Europei.
Cassander a fost acuzat că a fost trimis de tatăl său pentru a-l otrăvi pe rege
Cu toate acestea, Antipater nu s-a supus ordinelor lui Alexandru cel Mare. În schimb, și-a trimis fiul, Cassander, la Babilon într-o misiune diplomatică. Asta ar fi fost încercarea lui Antipater de a-l convinge pe Alexandru să-l păstreze în poziția sa. Chiar și așa, regele a văzut-o ca pe o confirmare a plângerilor mamei sale, ceea ce a dus la eșecul misiunii. Astfel, Antipater și familia sa au pierdut încrederea lui Alexandru cel Mare, potrivit Ancient Origins.
În 323 î.Hr., Alexandru cel Mare a murit subit în Babilon. Din cauza dușmăniei dintre Alexandru și Antipater, Cassander a fost acuzat că a fost trimis de tatăl său pentru a-l otrăvi pe rege. În orice caz, moartea lui Alexandru a însemnat că înlocuirea lui Antipater cu Craterus nu a mai avut loc. Moartea lui Alexandru a fost folosită și de greci ca o oportunitate de a se revolta împotriva domniei macedonene.
Cassander nu a reușit să creeze o dinastie de lungă durată
Grecii au luptat împotriva lui Antipater, însă, în ciuda succesului inițial împotriva Macedoniei, grecii au pierdut războiul, în urma înfrângerii decisive din bătalia de la Crannon din 322 î.Hr.
În urma înfrângerii lui Antigonus, imperiul său a fost divizat între Lysimachos și Seleucus I Nicator. Pe de altă parte, Cassander a ajuns conducător al Macedoniei. Totuși, Cassander nu s-a putut bucura mult timp de domnia sa. Acesta a murit în cele din urmă de edem în 298 î.Hr. Cassander a fost urmat inițiat de unul dintre fii săi, Filip al IV-lea, care a murit un an mai târziu. Apoi, Cassander a fost urmat de doi frați mai tineri, Antipater II și Alexandrul al V-lea, care au condus împreună Macedonia până în 294 î.Hr. Cei doi regi s-au dovedit a fi slabi, iar într-un final a izbucnit războiul.
În cele din urmă, Cassander nu a reușit să creeze o dinastie care să dureze după moartea sa. Probabil tocmai din cauza acestui eșec, importanța dinastiei Antipatrid în istoria de termen lung a perioadei elenistice nu va putea fi niciodată comparabilă cu dinastia Ptolemeică sau Imperiul Seleucid.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cum a ajuns Zeus regele zeilor în mitologia greacă
Articolul Cassander, regele nemilos al Macedoniei din umbra lui Alexandru cel Mare apare prima dată în Descopera.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.