Efectuarea de analize medicale regulate reprezintă o metodă eficientă de verificare a stării generale de sănătate, pe care orice persoană ar trebui să o folosească. Multe afecțiuni se dezvoltă asimptomatic sau se manifestă târziu. Este și cazul bolilor asociate stilului de viață și alimentației, cum sunt cele cardiovasculare. Trigliceridele sunt un indicator al riscului de dezvoltare a unor astfel de afecțiuni, de aceea ele trebuie măsurate constant și ținute la un nivel optim. Descoperă în continuare ce sunt trigliceridele, ce importanță au pentru organism, când pot reprezenta un pericol și cum le putem reduce nivelul atunci când acesta este prea ridicat.
Ce sunt trigliceridele
Trigliceridele sunt un tip de grăsimi care se găsesc în sânge. Rolul lor este de a furniza energie organismului. Atunci când mâncăm, corpul folosește o parte din calorii pentru nevoile imediate, iar pe cele suplimentare le transformă în trigliceride pe care le stochează în celule adipoase. Când corpul are nevoie de energie, anumiți hormoni declanșează transformarea lor în energie. Trigliceridele diferă de colesterol prin faptul că reprezintă un mod de stocare a energiei, în timp ce colesterolul are rolul de a contribui la formarea celulelor și a anumitor hormoni. Un test de sânge efectuat pe nemâncate îți poate arăta dacă trigliceridele din corpul tău sunt la valori:
- Normale – mai puțin de 150 mg per decilitru;
- La limită – 150-199 mg/dL;
- Mari – 200-499 mg/dL;
- Foarte mari – 500 mg/dL sau mai mult.
De ce sunt periculoase trigliceridele
Nivelul ridicat de trigliceride contribuie la întărirea și îngustarea arterelor, ceea ce poate duce la infarct miocardic sau cerebral și boli ale sistemului cardiovascular. Un nivel foarte ridicat poate duce și la inflamarea pancreasului (pancreatită). Trigliceridele în exces sunt comune la persoanele supraponderale sau obeze și pot indica:
- Prediabet sau diabet de tip 2;
- Sindrom metabolic, o afecțiune care presupune tensiune arterială ridicată, obezitate și glicemie crescută;
- Nivel scăzut de hormoni tiroidieni;
- Boli genetice rare care afectează modul în care corpul transformă grăsimea în energie.
Uneori trigliceridele cresc ca urmare a administrării de:
- Diuretice;
- Estrogen și progesteron;
- Steroide;
- Betablocante;
- Imunosupresoare;
- Medicamente pentru HIV.
Cum poți reduce nivelul trigliceridelor
Schimbă obiceiurile alimentare și de viață
Trigliceridele sunt strâns legate de stilul de viață. Sedentarismul contribuie la creșterea nivelului lor, așa că fă regulat activități fizice. Pe lângă sport, ajută să mergi mai mult pe jos, să urci scările în loc să iei liftul și să faci activități casnice care presupun efort fizic. Mișcarea, alături de limitarea caloriilor, te ajută să și slăbești, ceea ce are efecte pozitive asupra stării generale și contribuie la normalizarea nivelului de grăsimi din organism.
Alimentația sănătoasă este foarte importantă pentru reducerea trigliceridelor. Evită carbohidrații simpli, ca făina albă și zahărul, margarina, uleiurile hidrogenate, carnea roșie și consumă preponderent cereale integrale, ulei de măsline, pește și carne albă. Foarte important este să reduci și consumul de alcool, pentru că acesta contribuie masiv la creșterea trigliceridelor.
Urmează un tratament medicamentos
Dacă schimbarea stilului de viață nu este de ajuns pentru reducerea nivelului de trigliceride, medicul îți poate prescrie anumite medicamente pentru scăderea acestuia, din grupele fibraților sau statinelor, dar și suplimente pe bază de ulei de pește oceanic și niacină.
Apelează la remediile naturiste
Anumite tratamente pe bază de extracte naturale au efect pozitiv asupra nivelului de trigliceride. Cele mai importante produse naturale care contribuie la scăderea nivelului acestor grăsimi sunt:
- Avocado;
- Peștele oceanic;
- Usturoiul;
- Alunele;
- Patlagina;
- Păpădia.
Găsești pe herbagetica.ro suplimente cu efect verificat care au la bază produsele enumerate mai sus.
Creșterea nivelului de trigliceride indică un risc crescut pentru sănătatea ta, așa că monitorizează-l constant cu ajutorul analizelor de sânge. Dacă este ridicat, ține cont de informațiile pe care ți le-am prezentat și discută cu medicul tău.
Referințe:
Staff, Mayo Clinic. “Can Triglycerides Affect My Heart Health?” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 29 Sept. 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.